مواد و روش­ها
۳- مواد و روش­ها
۳-۱- منطقه مورد مطالعه
منطقه مورد مطالعه منطقه جنگلی کاکا رضا از توابع شهرستان سلسله می­باشد (شکل ۳-۱). این منطقه در ۱۷ کیلومتری شهر الشتر و ۳۰ کیلومتری شهر خرم­آباد واقع شده است. مساحت منطقه مورد مطالعه ۵ هزار هکتار می­باشد.

شکل ۳-۱- موقعیت منطقه مورد مطالعه در کشور ایران، استان لرستان و موقعیت قطعات نمونه
۳-۲- داده‌های مورد استفاده
در این تحقیق از تصاویر ماهواره Pleiades مربوط به تاریخ ۳۰/۴/۲۰۱۳ برابر با ۱۰/۲/۹۲ استفاده شد. تصاویر این ماهواره دارای چهار باند طیفی با قدرت تفکیک مکانی ۲ متر و یک باند پانکروماتیک با قدرت تفکیک مکانی ۵/۰ متر می‌باشد. قدرت تفکیک رادیومتریک این تصاویر ۱۶ بیت می‌باشد.
۳-۳- نرم‌افزارهای مورد استفاده
در این تحقیق از نرم‌افزارهای PCI Geomatica 9.1، Erdas Imagine 9.2 و Idrisi Andes جهت پردازش، تجزیه و تحلیل رقومی تصاویر و استخراج نشانه­ های طیفی استفاده گردید. نرم‌افزار ArcGis 9.3 نیز جهت قرائت نقشه­های توپوگرافی ۳D و ۲D و تهیه نقشه­های شیب، جهت، ارتفاع و نقشه واقعیت زمینی بکار گرفته شد.
۳-۴- روش مطالعه
۳-۴-۱- پیش‌پردازش داده‌های ماهواره‌ای
پیش‌پردازش داده‌های ماهواره‌ای در واقع مجموعه‌ای از روش‌های آماده‌سازی تصویر و انجام تصحیحات بر روی تصویر است تا تصویر مورد نظر آماده استخراج اطلاعات گردد (سپهری، ۱۳۸۳). جهت استفاده از تصاویر ماهواره­ای اطلاع از وضعیت و کیفیت تصاویر الزامی می­باشد. مشاهده تک باندها و ترکیبات رنگی مختلف پس از بهبود کنتراست و با بزرگ‌نمایی متعدد بر روی صفحه رایانه هیچ یک از خطاهای رادیومتریک نظیر راه راه شدگی و وجود پیکسل­های تکراری را نشان نداد. همچنین با مقایسه هیستوگرام تک باندها آمار مربوط به آن‌ها هیچ‌گونه ناهنجاری در آن‌ها مشاهده نشد. با توجه به پستی و بلندی­های موجود در منطقه مورد مطالعه و به منظور مطابقت دقیق تصاویر با واقعیت زمینی باید تصحیح هندسی همراه با رفع اثر جابجایی ناشی از پستی و بلندی صورت گیرد که با بهره گرفتن از روش Orthorectification صورت گرفت. با توجه به اینکه تصویر Pleiades قبلاً توسط ایستگاه‌های دریافت‌کننده در سطح ۱B مورد تصحیحات هندسی و رادیومتریک قرار گرفته بود، جهت کنترل و ارزیابی صحت انجام عمل اورتو از لایه­ های برداری جاده­ها استفاده شد. با توجه به انطباق جاده­های موجود در تصویر با لایه وکتوری جاده­ها، از صحت هندسی تصاویر اطمینان حاصل شد.
۳-۴-۲- پردازش تصاویر ماهواره‌ای
به مجموعه عملیاتی که در راستای نمایش هرچه واضح‌تر تصاویر و یا استخراج هرچه کامل‌تر اطلاعات از تصاویر صورت می‌گیرد، بهبود و بارز سازی و پردازش تصویر گفته می‌شود (درویش‌صفت، ۱۳۷۷). در این تحقیق از پردازش­هایی مانند نسبت­گیری، آنالیزبافت، تجزیه مولفه اصلی و ساخت شاخص‌های گیاهی استفاده شده است.
۳-۴-۲-۱- نسبت‌گیری
ارزیابی گیاهان و تغییرات الگوی پراکنش آن‌ها در زمان و مکان، در پایش منابع طبیعی از جنبه‌های مختلف حائز اهمیت است. شاخص‌های گیاهی مورد بررسی برای داده‌های کلیه سنجنده­های سنجش از دور که توانایی ثبت امواج الکترومغناطیسی در ناحیه قرمز و مادون قرمز را دارند صرف ‌نظر از نوع سنجنده، قابل استفاده می‌باشند. شاخص‌های طراحی شده در زمینه‌های متعددی همچون برآورد زی‌توده، تغییرات پوشش گیاهی، برآورد خشک‌سالی و برآورد خطر فرسایش خاک مورد استفاده قرار گرفته‌اند (سپهری، ۱۳۸۳). در این تحقیق، از ترکیبات نسبت‌گیری پیشنهاد شده در تحقیقات خرمی (۱۳۸۳)، هال و همکاران (۲۰۰۶)، محمدی (۱۳۸۶)، وال‌تر و همکاران (۲۰۰۹)، جبرسلیز و همکاران (۲۰۰۹)، کلبی (۱۳۹۰)، یزدانی (۱۳۹۰)، نوریان (۱۳۹۰) و فتح اللهی (۱۳۹۲) استفاده شد (جدول ۳-۱).

( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

جدول ۳-۱-ترکیبات نسبت گیری تصاویر Pleiades

منبع

فرمول

ترکیبات نسبت گیری

Rouse et al, 1973

NIR-RED)/(NIR+NIR))

Normalized Difference Vegetation Index (NDVI)

Roujean & Breon, 1995

Relative Difference Vegetation Index(RDVI)

Tucker, 1979

NIR-RED

Difference Vegetation Index(DVI)

Tucker, 1979

NIR-GREEN

Green Difference Vegetation Index(GDVI)

Bell et al, 2004

(NIR-GREEN)/(NIR+GREEN)

Green Normalized Difference Vegetation Index(GNDVI)

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...