هدف پژوهش حاضر، بررسی موانع بر سر راه کاربران کتابخانه، در استفاده از کتابخانه‌های عمومی است تا با شناسایی این عوامل، کتابخانه‌های عمومی در ارائه خدمات خود به کاربران ، از کارایی بیشتری برخوردار باشند. از آنجایی که به دنبال شناسایی این عوامل از زبان خود کاربران کتابخانه هستیم، با این وجود، پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی است که به دنبال اعمال نتایج پژوهش در جامعه است. کاربرد پژوهش پیمایشی در مطالعاتی است که به کشف نوعی رابطه همبستگی بین دو یا چند متغیر توجه دارد (آخشیک،۱۳۸۹).

۳ – ۳ جامعه آماری، نمونه و روش نمونه گیری

۳ – ۳ – ۱ جامعه آماری پژوهش

جامعه مجموعه‌ای از واحدهاست که پژوهشگر می‌خواهد نتایج مطالعه پژوهشی را به آن تعمیم دهد (پاول[۷۷]،۱۳۷۹، ص۱۰۸). جامعه شامل گروهی از افراد است که یک یا چند صفت مشترک دارند که این صفات، مورد توجه محقق می­باشد. تعریف جامعه باید به صورت توصیف دقیق عناصری باشد که به جامعه تعلق دارند و آن را می­سازند (بست[۷۸]،۱۳۷۹، ص۲۴). جامعه آماری این پژوهش را کلیه مراجعان کتابخانه‌های عمومی حمایتیِ نهاد شهرستان همدان تشکیل می‌دهند که حداقل در یکی از ۱۷ کتابخانه عمومی شهرستان همدان عضویت دارند و از تمامی خدمات و امکانات کتابخانه‌های عمومی استفاده می‌کنند.

۳ – ۳ – ۲ نمونه و روش نمونه گیری

اهمیت نمونه‌ای که محقق انتخاب می‌کند به این دلیل است که نتایج حاصل از یافته‌های نمونه، در کل جامعه پژوهش مورد نظر تعمیم ­خواهد شد. در این پژوهش، روش گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته است و برای اینکه امکان حضور کاربران منتخب کتابخانه‌های عمومی در نمونه این جامعه وجود داشته باشد، از روش نمونه‌گیری تصادفی استفاده ‌شده است. جامعه آماری این پژوهش مشتمل بر ۲۳۱۵۳ نفر است که شامل کلیه کاربران کتابخانه‌های عمومی شهرستان همدان می‌باشد. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده‌شده است که ۳۸۰ نفر محاسبه گردید.

( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

نمونه گیری به شیوه ­های متفاوتی صورت می­گیرد ازجمله: نمونه گیری خوشه­ای، سهمیه­ای، تصادفی و … که در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم نمونه استفاده شده است. نمونه گیری طبقه­ای وقتی بکار می­رود که جامعه آماری دارای ساختار متجانس نباشد. در چنین مواردی باید جامعه به طبقاتی تقسیم شود که هر یک از آن‌ها دارای ساخت متجانسی باشند و سپس از هر طبقه به طور تصادفی یک نمونه انتخاب می­ شود. بنابراین، با توجه به جامعه آماری این پژوهش که شامل کتابخانه‌های عمومی شهرستان همدان بوده، نمونه ­ای به حجم۳۸۰ کاربر از بین طبقات مختلف کتابخانه‌های عمومی انتخاب شد که در جدول (۳-۱) گزارش‌ شده است.
جدول ۳ – ۱ جامعه آماری و انتخاب نمونه

نمونه‌گیری طبقه ای- نسبتی

نمونه گیری کوکران

جامعه

نام کتابخانه

ردیف

۲۵

۳۲۵۳/۱۴۲

۲۷۴۲

کتابخانه عمومی آزادی

۱

۲۰

۱۵۴۳/۱۱۳

۴۵۷

شهید دستغیب

۲

۲۳

۲۳۳۲/۱۳۰

۹۷۹

کتابخانه عمومی شاهد

۳

۲۴

۷۳۵۷/۱۳۳

۱۲۲۱

شهید مدرس

۴

۲۳

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...