عوامل مرتبط با تولید

عوامل مرتبط با بازاریابی

عوامل مرتبط با تکنولوژی

سایر موارد

۸-۳ روایی(اعتبار)[۱۸۰] و پایایی[۱۸۱]
ابزار سنجش باید از روایی و پایایی لازم برخوردار باشد تا پژوهشگر بتواند داده ­های متناسب با پژوهش را گردآوری نماید و از طریق این داده ­ها و تجزیه و تحلیل آنها، فرضیه ­های مورد نظر را بیازماید و به سؤال پژوهش پاسخ دهد. (حافظ نیا، ۱۳۸۶، ۱۵۵) از منظر پایایی، بررسی تجربی باید از خطاهای تصادفی و غیر قابل پیش بینی در طول اندازه گیری جلوگیری کند. (باکهاوس[۱۸۲] وهمکاران، ۲۰۰۳، ۳۷۱) علاوه براین، ­یک نظر سنجی باید شرایط روایی را به انجام برساند، به عبارت دیگر اندازه گیری باید ساخت آنچه برای اندازه گیری طراحی شده را اندازه بگیرد. (باهر[۱۸۳]، ۱۹۹۲، ۱۰۲) پایایی­یک پیش نیاز ضروری برای اعتبار سنجی هر نوع اندازه گیری است. (هامبرگ وجیرینگ[۱۸۴]، ۱۹۹۶، ص ۷٫ پیتر، ۱۹۷۹، ص۶)

( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۱-۸-۳ روایی
چهار معیار اساسی روایی عبارتند از:
الف)روایی محتوا: معمولاً برای بررسی اجزای تشکیل دهنده ­یک ابزار اندازه گیری به کار برده می­ شود و روایی محتوای ­یک ابزار اندازه گیری به سؤال­های تشکیل دهنده آن بستگی دارد. اگر سؤال­های ابزار معرف ویژگی­ها و مهارت­ های ویژه ای باشد که پژوهشگر قصد اندازه گیری آن­ها را داشته باشد، آزمون دارای روایی محتواست.
در این پژوهش از آنجایی که شاخص ها از مدل تامپسون و استریکلند استخراج شده و توسط خبرگان صحه گذاری شده اند، از روایی محتوا استفاده شده است.
ب) روایی ملاکی[۱۸۵]: عبارت است از کار آمدی ­یک ابزار اندازه گیری در پیش بینی رفتار ­یک فرد در موقعیت خاص.که شامل دو نوع: ۱٫ روایی پیشین[۱۸۶] ۲٫ روایی همزمان[۱۸۷] می­باشد. (سرمد و همکاران وهمکاران، ۱۳۸۴)
ج) روایی سازه[۱۸۸]: عبارت از میزان صحت سنجه، مقیاس،­ یا آزمون در اندازه گیری ساخت نظری ­یا ویژگی مورد نظر است. (ازکیا ودربان آستانه، ۱۳۸۲، ۵۰۶)
۲-۸-۳ پایایی
مقصود آن است که اگر ابزار اندازه گیری را در ­یک فاصله زمانی کوتاه چندین بار و به گروه واحدی از افراد بدهیم نتایج حاصل نزدیک به هم باشد. برای اندازه گیری پایایی از معیاری به نام ضریب پایایی استفاده می­ کنند و اندازه آن معمولاً بین صفر تا­یک تغییر می­ کند. ضریب پایایی صفر معرف عدم پایایی و ضریب پایایی­یک، معرف پایایی کامل است.(خاکی، ۱۳۸۳، ۲۴۵)
از آنجایی که تکنیک مورد استفاده در این پژوهش فرایند تحلیل شبکه­ ای می­باشد، برای حصول اطمینان از پایا بودن پرسشنامه باید نرخ ناسازگاری محاسبه شود و اگر نرخ ناسازگاری کمتر از ۱/۰ باشد پرسشنامه مورد استفاده که برمبنای آن ماتریس مقایسه زوجی تشکیل شده است قابل قبول بوده ولی اگر نرخ ناسازگاری بالاتر از ۱/۰ باشد پرسشنامه قابل اعتماد نیست و باید آن را حذف و ­یا با مراجعه به پاسخگو نسبت به اصلاح آن اقدام کرد. با توجه به مطالب بیان شده نرخ ناسازگاری کل شبکه مطابق فرمول محاسبه شد و از آنجایی که میزان آن برابر ۰۶۴۳/۰ و کمتر از ۱/۰ بود قابل اعتماد بودن داده ­ها را نشان می داد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...