عمومی (جمعیت‌شناختی)

جنسیت
تحصیلات
سابقه کار

۳

استراتژی های ارزیابی عملکرد

انسان محور
فرایند محور
نتیجه محور
بستر محور

۲۸

عملکرد سازمانی

رشد و یادگیری
مشتریان
فرآیندهای داخلی
مالی

۹

روایی(اعتبار)[۲۸۷] ابزارسنجش
ابزار سنجش به دو طبقه؛ استاندارد و میزان شده و محقق ساخته تقسیم می‌شود. منظور از روایی این است که مقیاس و محتوای ابزار یا سؤالات مندرج در ابزار دقیقاً متغیرها و موضوع مورد مطالعه را بسنجد(حافظ نیا،۱۳۸۱؛۱۵۵). مهمترین عاملی که در ارزشیابی یک ابزار سنجش باید مورد توجه قرار گیرد، مناسب بودن، با معنا بودن و مفید بودن استنباط‌های خاصی است که از نمره‌های حاصل از آن به عمل می‌آید. برای تعیین اعتبار ابزار اندازه‌گیری روش‌های متعددی وجود دارد که از آن جمله عبارتند از: ۱) اعتبار محتوا، ۲) اعتبار ملاکی، ۳) اعتبار سازه و ۴) اعتبار عاملی(فرهی، ۱۳۸۱؛ مهدوی, ۱۳۸۶؛۳۹۰).

( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

اعتبار محتوا نوعی اعتبار است که معمولاً برای بررسی اجزای تشکیل‌دهنده یک ابزار اندازه‌گیری به کار می‌رود. اعتبار محتوای یک ابزار اندازه‌گیری به سؤال‌های تشکیل‌دهنده آن بستگی دارد. اگر سؤال‌های ابزار، معرف ویژگی‌ها و مهارت‌های ویژه‌ای باشد که محقق قصد اندازه‌گیری آنها را داشته باشد، آزمون دارای اعتبار محتوا است. اعتبار محتوای یک آ‍زمون معمولاً توسط افرادی متخصص در موضوع مورد مطالعه تعیین می‌شود. از این رو اعتبار محتوا به قضاوت داوران بستگی دارد(بازرگان و همکاران، ۱۳۷۶؛ فرهی، ۱۳۸۱؛ ۳۶۱). روایی صوری نیز یکی از مشتقات روایی محتوایی است. روایی صوری[۲۸۸] به این مطلب اشاره می کند که سوال های آزمون تا چه حد در ظاهر شبیه به موضوعی هستند که برای اندازه گیری آن تهیه شده اند(دانایی فرد،۱۳۸۷؛۲۴۶). از آنجا که روایی صوری، نوع خاصی از روایی محتوایی است، همان روشی که برای تعیین روایی محتوا به کار می رود، یعنی استفاده از نظر متخصصان، در لینجا نیز برای تعیین روایی صوری قابل استفاده است(منبع پیشین:۲۴۷). پرسشنامه این مطالعه مورد قضاوت چند نفر از خبرگان و اساتید قرار گرفت. اعتبارعاملی پرسشنامه صورتی از اعتبار سازه است که از طریق تحلیل عاملی بدست می‌آید. تحلیل عاملی یک فن‌ آماری است که در علوم انسانی کاربرد فراوان دارد. در حقیقت استفاده از تحلیل عاملی در شاخه‌های یکه در آنها آزمون و پرسشنامه استفاده می‌شود، لازم وضروری است(‌کلاین، ۱۳۸۰: ۵). با بهره گرفتن از تحلیل عاملی می‌توان مشخص نمود که آیا پرسشنامه شاخصهای مورد نظر را اندازه‌ گیری می‌کند یاخیر. در تحلیل عاملی باید سوالات یکه برای ارزیابی یک شاخص یا صفت خاص طرح شده‌اند دارای یک بار عاملی مشترک باشند و این عوامل معنی دار باشند. بنابراین کلیه سؤالات پرسشنامه های این تحقیق که با بهره گرفتن از پرسشنامه های معتبر علمی طراحی شده بودند، ابتدا مورد تحلیل عاملی اکتشافی و سپس جهت معنی دار بودن مورد تحلیل عاملی تأییدی قرار گرفتند. اما باتوجه به این که در تحقیق حاضر، عوامل اولیه مدل استراتژیهای ارزیابی عملکرد پس از مصاحبه های اکتشافی و مرور ادبیات تحقیق مفروض در نظر گرفته شدند، لذا تحلیل عاملی اکتشافی مفروض در نظر گرفته شده و فقط تحلیل عاملی تاییدی مدلهای اندازه گیری انجام میشود.
در تحلیل های عاملی تاییدی هدف پژوهشگر، تعیین ساختار عاملی ویژه ای می باشد. در واقع در تحلیل عاملی اکتشافی به دنبال پیدا کردن ابعاد و عوامل ناشناخته می باشیم ولی در تحلیل عاملی تاییدی به دنبال تایید این حوزه ها با عوامل مربوط به آنها هستیم.
در مرحله بعد برای اطمینان از صحت مدلهای اندازه گیری(پرسشنامه ها) و در واقع تأیید تحلیل عاملی اکتشافی، باید آنها را مورد تحلیل عاملی تأییدی قرار دهیم. این کار با بهره گرفتن از مدلسازی معادلات ساختاری با بهره گرفتن از نرم افزار آماری LISREL8/54انجام می گیرد. مراحل مدلسازی معادلات ساختاری در همین فصل در قسمت روش های تحلیل توضیح داده شده است.
پایایی[۲۸۹] ابزار سنجش
پایایی ابزار که از آن به اعتبار، دقت و اعتمادپذیری نیز تعبیر می‌شود، عبارت است از این که اگر یک وسیله اندازه‌گیری که برای سنجش متغیر و صفتی ساخته شده در شرایط مشابه در زمان یا مکان دیگر مورد استفاده قرار گیرد، نتایج مشابهی از آن حاصل شود(حافظ نیا، ۱۳۸۱: ۱۵۵). به عبارت دیگر، ابزار پایا یا معتبر ابزاری است که از خاصیت تکرارپذیری و سنجش نتایج یکسان برخوردار باشد. قابلیت اعتماد در یک آزمون می‌تواند از موقعیتی به موقعیت دیگر و از گروهی به گروه دیگر متفاوت باشد. برای محاسبه ضریب قابلیت اعتماد ابزار اندازه‌گیری شیوه‌های مختلفی به کار برده می‌شود، ۱) اجرای دوباره(روش بازآزمایی)، ۲) روش موازی (همتا)، ۳)روش تنصیف (دو نیمه کردن)، ۴)روش کودر ـ ریچاردسون و ۵)روش آلفای کرونباخ (بازرگان و سرمد، ۱۳۷۶؛ فرهی، ۱۳۸۱؛۳۶۲).
در این تحقیق به منظور تعیین پایایی آزمون از روش آلفای کرونباخ استفاده گردیده است. این روش برای محاسبه هماهنگی درونی ابزار اندازه‌گیری که خصیصه‌های مختلف را اندازه‌گیری می‌کند به کار می‌رود. برای محاسبه ضریب آلفای کرونباخ ابتدا باید واریانس نمره‌های هر زیرمجموعه سوال‌های پرسشنامه و ورایانس کل را محاسبه کرد. سپس با بهره گرفتن از فرمول زیر مقدار ضریب آلفا را محاسبه می‌کنیم.

که در آن:
تعداد زیر مجموعه‌های سئوال‌های پرسشنامه یا آزمون = J
واریانس زیر آزمون Jام Sj2 =
واریانس کل پرسشنامه یا آزمون S2 =
بنابراین به منظور اندازه‌گیری قابلیت اعتماد ، از روش آلفای کرونباخ و با بهره گرفتن از نرم‌افزار SPSS 16 انجام گردیده است.
بدین منظور یک نمونه اولیه شامل ۳۰ پرسشنامه پیش آزمون گردید و سپس با بهره گرفتن از داده‌های به دست آمده از این پرسشنامه‌ها و به کمک نرم‌افزار آماری SPSS میزان ضریب اعتماد با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که ضریب آلفای کرونباخ مقیاس استراتژی های ارزیابی عملکرد ۸۲ درصد و مقیاس عملکرد سازمانی نیز ۷۶ درصد بدست آمد. این اعداد نشان دهنده آن است که پرسشنامه مورد استفاده، از قابلیت اعتماد و یا به عبارت دیگر از پایایی لازم برخوردار می‌باشد. جداول زیر نتیجه نهایی آزمون پایایی دو مقیاس اصلی تحقیق را نشان می‌دهد.
۲۰جدول شماره ۳-۴: پایایی مقیاس استراتژی های ارزیابی عملکرد

تعداد سوالات

آلفای کرونباخ استراتژیهای ارزیابی عملکرد

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...