ایران

۳/۳۴

۵/۳۲

۰

۳/۰-

ماخذ: بانک جهانی، شاخص‌های توسعه جهانی، ۲۰۰۴، صص۲۵۴-۲۵۶.
شاید بتوان علت کاهش یافتن این نسبت را برای ترکیه و کمتر بودن آن را نسبت به ایران اهمیت اعتبارات خارجی به بخش خصوصی در این کشور دانست.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

در رابطه با شاخص دوم که سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی است، مشاهده می‌گردد که در کشورهایی که آزاد سازی مالی کرده‌اند، این نسبت در اثر گذشت زمان در حال افزایش است. گذشته از این هر قدر کشور پیشرفته‌تر باشد، این نسبت بیشتر است. در مورد ایران ملاحظه می‌شود که این شاخص در سال ۱۹۹۰ منفی بوده، که حاکی از فرار سرمایه از کشور است؛ گذشته از این در سال ۲۰۰۲ این نسبت برابر صفر است.
ب) توسعه بازار مالی یک اقتصاد
اگر سیستم مالی اقتصادی به طور صحیحی فعالیت نماید، از طریق کاهش هزینه انتقال وجوه و نیز تخصیص بهینه منابع موجب افزایش رشد اقتصادی می‌گردد. در این خصوص بورس اوراق بهادار نقش مهمی در هدایت وجوه ایفا می کند. بنابراین نسبت معاملات در بورس اوراق بهادار به GDP شاخص مناسبی در این خصوص است.
جدول ۲-۹: حجم معاملات در بورس به GDP «درصد»

سال

۲۰۰۲

۱۹۹۰

کشور

استرالیا

۱/۹۳

۱/۳۵

ترکیه

۵/۱۸

۷/۱۲

ایران

۵/۸

۰

مأخذ: بانک جهانی، شاخص‌های توسعه جهانی، ۲۰۰۴،صص۲۵۴-۲۵۶.
با توجه به جدول بالا ملاحظه می‌گردد که نه تنها از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۲ این شاخص در تمام کشورهای مورد مطالعه افزایش نیافته، بلکه در کشورهایی که درآن سرکوب مالی کمتر است، این نسبت بیشتر شده است.
ج) عمق مالی و بهره‌وری
هرقدر اقتصادی، توسعه مالی بیشتری پیدا کند، استقراض غیر مستقیم سرمایه گذاران از پس‌انداز کنندگان افزایش یافته، منجر به کارایی بیشتر در اقتصاد شده و به تدریج افزایش نسبت دارایی‌های مالی به GDP را در پی دارد. در چنین شرایط موسسات مالی و تخصصی پس‌انداز بوجود می‌اید، ابزارهای مالی متنوع و بیشتری در دسترس افراد قرار گرفته و ریسک و هزینه نگهداری آنها کاهش می‌یابد. وجود بازارهای مالی این امکان را به پس‌اندازکنندگان می‌دهد که مستقیماً از بازار مالی اقدام به خرید چنین ابزارهایی نمایند.
در هر حال سیستم‌های مالی در کشورهای مختلف متفاوت بوده و هر قدر کشوری ثروتمندتر باشد، بانک‌ها موسسات مالی غیر بانکی و بازار سهام وسیع‌تر و فعال‌تر بوده و از کارایی بیشتری برخوردار است.
در هر حال سیستم‌های مالی در کشورهای مختلف متفاوت بوده و هر قدر کشوری ثروتمندتر باشد، بانک‌ها موسسات مالی غیر بانکی و بازار سهام وسیع‌تر و فعال‌تر بوده و از کارایی بیشتری برخوردار است.
دراین خصوص چهار شاخص در نظر گرفته شده است:
اعتبارات داخلی اعطا شده به وسیله سیستم بانکی به بخش خصوصی به GDP با آزادسازی مالی با توجه به بیشتر شدن نقش بانک‌ها در اعطای اعتبار، این نسبت افزایش می‌یابد.
نسبت تعهدات نقدی به GDP
تعهدات نقدی[۱۰]، یا M3 از مجموع M2 و چکهای مسافرتی،‌سپرده های مدت‌دار ارزی خارجی و اوراق تجاری و سهام صندوق بازار پول به وسیله افراد مقیم بدست می‌آید.
نسبت تعهدات شبه نقدی به GDP

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...