گر چه حجم مطالعات انجام شده در رابطه با اثر شوری بر جوامع گیاهی و ویژگی­های رشد و نمو گیاهان قابل توجه است، ولی اکثر این مطالعات در مورد گیاهان خاص و به ویژه گیاهان زراعی انجام شده است (هویتینک[۲۳] و همکاران، ۲۰۱۲). گیاه زینتی گل تکمه­ای(Gmpherena globsa) در هنگام تنش شوری با تغییراتی که در برخی صفات خود ایجاد می­نماید به تنش شوری پاسخ می­دهد، با افزایش شوری، پتانسیل اسمزی در محیط اطراف ریشه نیز افزایش می­یابد، که سبب ازدیاد ترشح اسید آبسزیک از ریشه می­گردد، این امر موجب بسته شدن روزنه­ها و کاهش هدایت روزنه­ای می­ شود. همچنین از وزن خشک گیاه (ریشه و بخش هوایی)­ کم می­ شود (کمالی و همکاران، ۱۳۹۰).
بعضی از گونه­ های گل تکمه­ای می­توانند سطوح بالای شوری را تحمل کنند (کارتر و همکاران، ۲۰۰۵). نتایج برروی گیاه آگاستاکه(Agastache foeniculum) نشان داد که تنش شوری اثر معنی­داری بر عامل­های اندازه ­گیری شده دارد. با افزایش سطح شوری، ارتفاع بوته، تعداد و طول شاخه­ های جانبی، قطر ساقه، فواصل میا نگره­ها، تعداد و سطح برگ، وزن تر و خشک برگ و ساقه، عملکرد اندام هوایی تر و خشک در گلدان و میزان اسانس در گلدان کاهش یافت. در اجزاء متشکله­ی اسانس ترکیب­هایی نظیر بتاپینن، میرسن، انیس آلدئید و بتا بوربونن افزایش و بر عکس مقدار لینالول و متیل کاویکول کاهش یافت. همچنین در سطح شوری ۱۰۰ و ۱۲۵ میلی مولار کلرور سدیم بوته­ها قبل از به گل رفتن از بین رفتند (خرسندی و همکاران، ۱۳۸۹). مورالز[۲۴] و همکاران (۱۹۹۸) اعلام کردند شوری متوسط باعث افزایش مقادیر کاردنولاید در برگ­های گل انگشتانه می­ شود. الکلتاوی و کروتو[۲۵] (۱۹۸۷) ضمن بررسی اثر تنش شوری بر روی مرزنجوش و گونه ­ای نعناع ملاحظه نمودند که در هر دو گیاه ارتفاع گیاه و سطح برگ به طور معنی داری کاهش یافت. صالحی و همکاران (۱۳۹۰) نشان دادند که واکنش گیاهان به شوری بستگی به رطوبت خاک دارد و افزایش در مصرف آب تا ۱۰۰ درصد منجر به افزایش سطح تحمل به شوری کوشیا Kochia) scparia) گردید و تنش آبی و شوری تأثیر افزایشی بر کاهش رشد گیاه دارند.
نمک­های محلول بیشتر در منطقه ریشه اثر منفی بر رشد گیاه می­ گذارد و عملکرد از طریق اثر اسمزی، عدم تعادل تغذیه­ای و سمیت یون­های خاص کاهش می­یابد (گریتن و گرایو[۲۶] ، ۱۹۹۹٫ مونس، ۲۰۰۵). شوری فیزیولوژی گیاهان را تحت تأثیر قرار می­دهد و نمک­های موجود در محلول خاک با اعمال فشار اسمزی و کاهش پتانسیل آب خاک، آب در دسترس گیاهان را کاهش می­دهد عدم تعادل یونی در سلول­ها به دلیل تجمع بیش از حد سدیم و کلرید که بر جذب سایر مواد معدنی اثر می­ گذارد صورت می­گیرد (خان[۲۷] و همکاران، ۱۹۹۸).
۲- ۴- دلایل ایجاد شوری در خاک
شوری خاک توسط عوامل متعددی ایجاد می­ شود. خاک شور ممکن است به دلایلی از جمله، استفاده از آب آبیاری با سطوح بالایی از نمک، یا از طریق جزر و مد آب دریا در مناطق کم ارتفاع در امتداد ساحل یا نیز از یک منبع نمک هنگامی که بارش باران آب را جاری می­سازد یا در مناطق ساحلی، اسپری آب دریا توسط باد و پراکنش به زمین­های اطراف ساحل، و همچنین نفوذ آب شور به سفره های آب شیرین ممکن است هنگامی که چاه­های نزدیک به ساحل برای مقاصد مختلف به سطح زمین پمپاژ شوند رخ دهد(لارچر[۲۸]، ۲۰۰۳). پنج علت جداگانه اما مرتبط با مشکلات شوری وجود دارد:

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

۲– ۴ -۱- شوری خاک از نمک جاده
نمک­های مورد استفاده در جاده­ها برای جلوگیری از یخ زدگی، در نهایت می ­تواند با روان آب از سطح جاده در خاک نفوذ کرده یا با پاشش و اسپری از خیابان به سطح خاک رسد (ارکات و همکاران، ۲۰۰۳).
۲-۴-۲- شوری خاک در اثر آبیاری
آبیاری با آب شور می ­تواند باعث افزایش شوری خاک شود، اگر مدیریت صحیح آبیاری صورت نگیرد. به طوری که پس از آبیاری و تبخیر و تعرق، نمک­ها در خاک باقی خواهد ماند. شیوه آبیاری مناسب ارائه کسر آبشویی و حذف بیش از حد نمک از خاک است. البته در خاک­هایی با زهکشی ضعیف، شست و شوی امکان پذیر نیست، مگر این که در جهت بهبود و اصلاح خاک اقدام شود (ارکات و همکاران، ۲۰۰۳).
۲-۴-۳- شوری خاک در اثر استفاده بیش از حد کود
استفاده بیش از حد، از کود­های شیمیایی از قبیل نیترات آمونیوم، و یا استفاده ازاصلاحات آلی مانند کود دامی، می تواند منجر به افزایش نمک در خاک شود. راه حل این است که به درخواست کودها تنها زمانی که مورد نیاز گیاه است، پاسخ داده شود. گاهی اوقات کود­های حیوانی به عنوان اصلاح کننده­ خاک به کار برده می­شوند، که باید مراقبت شود کودهای حیوانی با نمک بالا مصرف نشود یا نمک اضافی آن شسته شود (ارکات و همکاران، ۲۰۰۳).
۲-۴-۴- شوری خاک در اثر هوا دیدگی سنگها (شوری ذاتی)
از هوادیدگی سنگ­های مادری نمکی و یا خاک­های اطراف دریاچه­های شور که منجر به تشکیل نمک در هوا و یا در محیط­های خشک گردیده، که در آن تبخیر بیشتر از بارش است، و در نتیجه منجر به تجمع نمک در خاک می شود (ارکات و همکاران،۲۰۰۳٫ اشرف، ۱۹۹۴).
۲-۴-۵ – خاک­های سدیمی
خاک­های سدیمی که در آن سدیم جایگزین کلسیم و منیزیم می­ شود و حضور سطوح بالای سدیم باعث می­ شود خرابی در ساختار خاک پدید آید که منجر به مشکلات نفوذ آب و تهویه هوا شده و همچنین مقادیر pH بیشتر از ۵/۸ در این خاک­ها می ­تواند باعث خلل در جذب بعضی عناصر و مواد غذایی ضروری توسط گیاه شود. خاک­های سدیمی ممکن است سیاه و سفید و یا پوسته­های سفید را در سطح خود داشته باشد (لارچر، ۲۰۰۳).
۲- ۵- مقدار شوری در کودهای دامی
کودهای دامی حاوی نمک هستند و ممکن است سطح نمک خاک را زمانی که به عنوان مالچ و یا اصلاح کننده خاک از آنها استفاده می­ شود، افزایش دهد. این سطح نمک بالا می ­تواند یک مشکل جدی باشد وقتی که در سطح نمک خاک از تحمل به شوری گیاه بیشتر است. مقدار مصرف کودهای حیوانی نباید از ۴۰-۳۰ تن در هکتار تجاوز کند، چرا که احتمال اثرات شوری ناشی از آنها وجود دارد (محمدی ترکاشوند، ۱۳۸۸).
۲-۶- وضعیت خاکهای کشور ایران از نظر مواد آلی
بر اساس آمارهای موجود در بیش از ۶۰ درصد اراضی کشاورزی کشور میزان کربن آلی خا ک کمتر از یک درصد می­باشد. در حالی که حد مطلوب کربن آلی خاک برای دست­یابی به تولید پایدار بایستی دو تا سه درصد باشد. طبق سند چشم انداز، وزارت جهاد کشاورزی موظف است میزان ماده آلی خاک را تا یک درصد افزایش دهد و برنامه­ ریزی­های لازم را در این مورد انجام دهد (کانون هماهنگی کود ایران، ۱۳۸۹٫www.kanoonkood.ir ).
ده درصد از اراضی کشاورزی جهان دچار مشکل حاصل­خیزی خاک است که عامل اصلی آن رافقر مواد آلی در این اراضی می­دانند. میزان ماده آلی خاک ارتباط مستقیمی با میزان عملکرد گیاه دارد. بطوری که با ۳۰ میلیون تن در افزایش هر یک درصد کربن آلی خاک، میزان افزایش تولید در کشورهای در حال توسعه می ­تواند ۵۰ سال افزایش یابد. وضعیت ماده آلی خاک در اکثر اراضی کشاورزی در حد بحرانی می­باشد و توجه به این امر می ­تواند در افزایش پتا­نسیل تولید در اراضی کشاورزی سهم به سزایی داشته باشد (کانون هماهنگی کود ایران، ۱۳۸۹).
۲-۷– وضعیت تولید کود دامی در جهان
فائو (۱۹۹۴)، برآوردهای جهانی نشان می­دهد که ۱۷۰۷ میلیون رأس گوسفند و بز، ۱۲۷۹ میلیون رأس گاو، ۱۴۹ میلیون رأس بوفالو و ۱۲۱۰۷ میلیون طیور وجود دارد. اغلب کشورها دارای تعداد نسبتاً زیادی دام و طیور هستند که میلیون ها تن پهن و ادرار دفع می­ کنند. مقدار زیادی پهن تولید می­ شود که اگر به طور صحیح مورد استفاده قرار بگیرند، می­توانند به طور قابل توجهی در تأمین نیازهای تغذیه­ای گیاه و حاصلخیز نمودن خاک نقش داشته باشند. با این وجود به دلیل اینکه تعداد زیادی از حیوانات ( بیش از ۳۰ میلیون رأس به طور سالانه) در طویله نگهداری می­گردند، گاوهای گوشتی که از تغذیه بالایی برخوردار می­باشند، منبع اصلی تولید کننده کود حیوانی در ایالات متحده به حساب می­آیند. در نتیجه در ارتباط با مسائل زیست محیطی، استفاده یا دفع صحیح کود حیوانی مهم می­باشد. بهترین نوع استفاده، مخلوط کردن آن با خاک است.
در ایالات متحده، کود تولید شده از حیوانات اهلی و طیور، ۱۷۵ میلیون تن در سال برآورد شده است. نیتروژن موجود در کود حیوانی (بر اساس وزن خشک) از ۳ تا ۴ درصد در طیور، ۱ تا ۲ درصد در گاوهای شیری یا گوشتی و مقدار فسفر از ۱ تا ۲ درصد در طیور و ۲/۰ تا یک درصد در گاوهای شیری یا گوشتی متغیر می­باشد (فائو، ۱۹۹۴).
۲-۸-وضعیت تولید کود های دامی و آلی در کشور
بر طبق آمار رسمی وزارت جهاد کشاورزی تولید انواع کود دامی، ۳۵ میلیون تن در سال کمپوست پسماند شهری، یک میلیون و ۴۴۰ هزار تن در سال باگاس نیشکر، دو میلیون تن در سال، گوگرد آلی گرانوله،۵۰۰ هزار تن در سال و ورمی کمپوست، یک میلیون تن در سال می باشد (کانون هماهنگی کود ایران، ۱۳۸۹).
۲-۹- ضرورت استفاده از کمپوست کود های دامی وآلی
تأمین مقدار کافی مواد آلی در خاک یکی از مهم­ترین و ایده­آل­ترین اهداف در امر کشاورزی پایدار محسوب می­ شود (آلام[۲۹]، ۲۰۰۴). با توجه به کشت متراکم محصولات زراعی در اراضی کشاورزی، استفاده از مواد اصلاحی که عناصر غذایی موجود در خاک را فراهم می کنند ضروری می­باشد (ملکوتی و بلالی، ۱۳۸۳). امروزه استفاده از کمپوست همراه با کودهای شیمیایی به­ عنوان یک ضرورت در ایجاد کشاورزی پایدار شناخته شده است. زیرا می ­تواند مسائلی را که باعث کاهش عملکرد گیاه می­شوند و همچنین کمبود بسیاری از عناصر مورد نیاز گیاه مثل روی، فسفر، پتاسیم و غیره را در خاک تا حد زیادی برطرف کند (آلام، ۲۰۰۴).
مصرف بی­رویه کودهای شیمیایی نیز باعث مشکلات زیست محیطی فراوانی شده است. استفاده از کودهای آلی از جمله کودهای دامی در کنار مصرف کودهای شیمیایی از گزینه ­هایی هستند که می­توانند ضمن کاستن از مقدار مصرف کودهای شیمیایی، در بهبود عملکرد گیاهان زراعی و پایداری در تولید آنها مؤثر باشند (قوش وهمکاران، ۲۰۰۴). کمپوست نسبت به موادآلی خام و پوسیده نشده و کودهای شیمیایی برتری زیادی دارد، زیرا مواد موجود در کمپوست به­­تدریج در دسترس گیاه قرارگرفته و در طولانی مدت می ­تواند ذخیره لازم برای در اختیار گذاشتن گیاه را در خود حفظ نماید (رضوی پور، ۱۳۸۶). مواد آلی یکی از ارکان مهم حاصل­خیزی خاک محسوب می­ شود. عمده­ترین منابع تأمین کننده مواد آلی (مصرف کمپوست و ورمی کمپوست در کشاورزی) به اهمیت کشاورزی پایدار و کاهش مشکلات زیست محیطی در استفاده از مواد آلی بسیار مورد توجه قرارگرفته است .از سوی دیگر، کودهای شیمیایی علاوه بر تخریب کربن آلی و هوموس باعث تخریب ساختمان خاک شده و سبب ایجاد مسمومیت در گیاه می­ شود که به نوبه خود باعث گسترش بعضی از امراض از جمله سرطان می­گردد (زرین کفش و لاجوردی، ۱۳۶۶).
کودهای آلی و شیمیایی لازم و ملزوم یکدیگر بوده و به هر دو نوع کود برا ی ایجاد شرایط مطلوب جهت رشد گیاهان نیاز می­باشد. بنابراین استفاده کامل از منابع آلی و یا بیولوژیکی به همراه کاربرد بهینه از کودهای شیمیایی، اهمیت زیادی در حفظ باروری و ساختمان خاک فعالیت حیاتی و ظرفیت نگهداری آب در خاک ، فعالیت حیاتی و ظرفیت نگهداری آب در خاک دارد. نتایج سیستم­های مختلف کشت و بررسی بوم شناسی مرتبط با بهره گرفتن از کودهای آلی نشان دهنده نتایج مثبتی از کاربرد مشترک کودها­ی شیمیایی و منابع آلی بیولوژیک تغذیه گیاهی در چارچوب سیستم­های تلفیقی تغذیه گیاهی است (ملکوتی، ۱۳۷۸). کاهش مواد آلی خاک تهدید بسیار جدی برای ایجاد و تداوم سیستم کشاورزی پایدار محسوب خواهد شد، حتی اگر بتوان از طریق کودهای شیمیایی کمبود عناصر را جبران نمائیم (رضوی پور، ۱۳۸۶).
۲-۱۰- ترکیب و مشخصات کود دامی (حیوانی)کود حیوانی دارای دو جزء، یک جزء جامد و یک جزء مایع می‌باشد که هر دو جزء دارای ارزش غذایی برای گیاه است.
۲-۱۱- عوامل موثر بر ترکیب شیمیایی کود دامی
نوع دام‎‎: کود گاوی، کود گوسفندی، اسبی و مرغی هر یک دارای خصوصیات شیمیایی متفاوتی هستند.
نوع بستر دام: برای نگهداری دام در اصطبل از بستر کاه و کُلَش استفاده می‌کنند. این نوع بستر در ترکیب شیمیایی کود موثر است.
نوع علوفه‌ی مصرفی: اگر دام از علوفه‌ای مصرف کند که مواد غذایی بیشتری داشته باشد کود متفاوتی خواهد داشت.
سن و شرایط رشدی دام.
روش تخمیر و پوساندن کود: ترکیبات شیمیایی کود پوسیده با کود تازه متفاوت است.
روش و زمان مصرف کود دامی.
۲-۱۲-ارزش تغذیه کود دامی (حیوانی)
کود­های دامی شامل تمام ۱۳ از مواد مغذی گیاهی ضروری است که توسط گیاهان استفاده می­ شود. این­ها شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، گوگرد، منگنز، مس، روی، کلر، بور، آهن، و مولیبدن است. با بهره گرفتن از کود­های حیوانی به عنوان تغذیه برای محصولات و یا درختان ممکن است همه و یا بخشی از مواد غذایی مورد نیاز گیاه تامین شود.
۲-۱۳- روش و زمان مصرف کود دامی (حیوانی)
کود دامی ابتدا در سطح خاک پخش می‌شود و سپس با عمل شخم زدن با خاک مخلوط می‌شود. بهترین زمان مصرف آن بستگی به درجه پوسیدگی کود دارد. کودهای نپوسیده در فصل پاییز و کودهای پوسیده در بهار و قبل از کشت استفاده می‌شوند. اگر کود دامی به مقدار زیاد مصرف شود نیازی به مصرف سالیانه آن نیست. کود دامی دارای دوام چند ساله بوده و اثر آن در خاک باقی می‌ماند، یعنی هر ۴ سال مصرف کود دامی برای تأمین نیازهای غذایی کفایت می‌کند. اما تاثیر آن بر روی خصوصیات فیزیکی خاک ممکن است ۵ الی ۶ سال ادامه پیدا کند و حتی در بعضی موارد، تا ۷ یا ۸ سال از اثرات مثبت کود دامی بر روی خصوصیات فیزیکی خاک عنوان شده است.
بهترین زمان مصرف آن بستگی به درجه پوسیدگی کود دارد. کودهای نپوسیده در فصل پاییز و کودهای پوسیده در بهار و قبل از کشت استفاده می‌شوند. آلودگی کودهای حیوانی و ضایعات حیوانی به میکروارگانیسم گزارش شده است. حتی پس از کمپوست، نشان داده شده است احتمال آلودگی کودهای حیوانی به پاتوژن و سرایت بیماری به موجودات زنده وجود دارد. به نظر می رسد اجماع توصیه­ها برای عدم مصرف کودهای حیوانی و کود کمپوست حداقل به مدت ۶۰ روز پس از تولید وجود دارد.
۲-۱۴- مزایای کمپوست به عنوان بخشی از بستر­ کشت گیاهان
کود حیوانی تازه میزان ازت بیشتری نسبت به کودهای حیوانی پوسیده به خاک می­دهد، ولی استفاده از آن مشکل­تر و بوی آن بد است. همچنین خطر شوری بیشتر خاک را در پی دارد. کودهای حیوانی پوسیده بخشی از فرایند تجزیه میکروبی را طی نموده ­اند، و اثر آنها بر خاک سریع­تر است. کودهای حیوانی مختلف اختلافاتی با هم از نظر درصد عناصر دارند (محمدی ترکاشوند، ۱۳۸۸).
استفاده از ضایعات آلی کمپوست شده به ­علت داشتن ماده آلی و مواد تغذیه­ای از ضایعات آلی بازیافت شده، در مقادیر تجاری رو به افزایش است (گارسیا[۳۰] و همکاران، ۲۰۰۲). کمپوست­ها دارای مواد غذایی بالایی هستند وسبب فعالیت بالای جمعیت میکروبی در منطقه ریزوسفر ریشه می­ شود و افزایش رشد را در بر دارد. کمپوست­ها دارای سطوح بالایی از مواد هومیکی هستند و این مواد می­توانند به ­عنوان محرک رشد عمل کنند (لی و بارتلت[۳۱]، ۱۹۷۶). کمپوست کردن، تجزیه بیولوژیکی مواد آلی تحت شرایط کنترل شده تعریف می­ شود (ریچارد[۳۲]، ۲۰۰۴). اخیراً به ­علت افزایش آگاهی و هشیاری از پیامد­های زیست محیطی ضایعات و نیز نیاز به ساماندهی آن ها و روند رو به رشد استفاده از ضایعات، یک توجه و علاقه مستمر در استفاده از ضایعات فرعی کشاورزی به­ عنوان منبع تغذیه­ای آلی برای گیاهان ایجاد شده است (گریگاتی[۳۳]، ۲۰۰۸). کمپوست­ها ویژگی بازدارندگی از بیماری­های خاکزاد را دارا می­باشند و به­ طور کلی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی بستر را بهبود می­بخشد (ویلسون[۳۴] و همکاران، ۲۰۰۱).
مزایای استفاده از کمپوست، دارا بودن مواد مغذی است که اساساً شامل نیتروژن و پتاسیم می­باشد. بنابراین به­عنوان کود­های آلی کند رها عمل می­ کنند. کمپوست­ها، دارای مواد تنظیم کننده رشد گیاه و ویژگی خنثی کردن پاتوژن­های[۳۵] خاک­زی گیاه می­باشند. کمپوست­ها معمولاً تخلخل و ظرفیت نگهداری روزنه­های هوا را تا حد بالایی نشان می­ دهند، ظرفیت نگهداری آب آن­ها پایین می­باشد. کمپوست­ها همچنین محتوی نمک و مواد تغذیه­ای بالایی می­باشند (گارسیا و همکاران، ۲۰۰۲).
بعضی کمپوست­ها شاید به­علت محتوای بالای نمک، pH و سمیت گیاهی یا داشتن فلزات سنگین زیاد به­ عنوان جزء اصلی بستر کشت نامناسب باشند. با این وجود، کمپوست­ها بسته به ترکیب پایه­ای می­توانند به­ عنوان منبع باارزش غذایی باشند. کمپوست­های استفاده شده به­ عنوان بستر برای سیستم­های تولید گیاهان زینتی گلخانه­ای، باید پایدار بوده و به آسانی در دسترس باشند (ویلسون و همکاران، ۲۰۰۱). کمپوست در ایجاد کشاورزی پایدار مناسب است و از کاهش محصول جلوگیری کرده و باعث افزایش آن می­گردد. ذخیره کننده بزرگی از عناصر آب بوده و به این ترتیب اعتماد و دلگرمی کشاورزان با بهره گرفتن از آن در مزارع بیشتر می­ شود و قابلیت ذخیره آب در خاک را افزایش می­دهد. باعث بهبودی ساختمان خاک شده و عملیات شخم را آسان­تر می­ کند. هوموس و موادآلی خاک را افزایش داده و بعضی از ویتامین­ها، هورمون­ها و آنزیم­ های مورد نیاز را تأمین می­ کند که این مواد نمی ­توانند به­وسیله کودهای شیمیایی تأمین گردند. بنابراین در خاک­های با کمبود مواد آلی بسیار مفید و مناسب می­باشد (گارسیا پردنس[۳۶]، ۲۰۰۱). در جلوگیری از اسیدیته خاک همانند یک بافر عمل می­ کند. بسیاری از عناصر و مواد غذایی پرمصرف و کم­مصرف را که در خود داشته است در خاک آزاد کرده و در اختیار گیاه قرار می­دهد. وزن مخصوص ظاهری خاک را به شدت کاهش داده و بنابراین برای خاک سنگین و رسی بسیار مناسب و مفید است. چون ظرفیت نگهداری عناصر در سطح آن زیاد می­ شود، بنابراین در کاهش عناصر و موادغذایی گیاه در خاک­های سبک و شنی بسیار مناسب و مفید است (گارسیا پرندس، ۲۰۰۱).
کمپوست بخشی از نیاز گیاه به ریز­­ ­مغذی­ها را تأمین می­ کند و به­ دلیل وجود ارگانیسم­های مفید، گیاه را از بیماری­های ریشه محافظت می­ کند. اگر تولید تولید کنندگان بسترهای گلدانی، به یک منبع خوب از کمپوست دسترسی داشته باشند، به­علت ارزان­تر بودن کمپوست نسبت به پیت، می­توانند هزینه­ها را با استفاده مناسب از کمپوست در ترکیبات کاهش دهند. تقاضای زیاد استفاده از پیت از میزان تولید طبیعی آن بیشتر است. بنابراین پیت نمی­تواند منبع سریع و تجدید­پذیر در کوتاه مدت باشد. به­ دلیل اینکه انباشته شدن آن در طول دوره زمانی طولانی اتفاق می­افتد (گارسیا پردنس، ۲۰۰۱).
۲-۱۵- تاثیر کمپوست کود حیوانی و مواد آلی بر گیاهان زینتی
استفاده از کمپوست کود گاوی در بستر کشت گل جعفری (Tagete spp)، افزایش شاخص­ های مفید را در بر داشته است، نتایج نشان داد که بیشترین قطر ساقه، اندازه گل، ساقه، وزن تر و خشک در مخلوطی از ۶۰٪ کمپوست کود گاوی با ۳۰٪ شن و ماسه به علاوه ۱۰٪ خاک به دست آمد (شادانپور و همکاران، ۲۰۱۱).

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...