نخست، بی مبالغه باید اذعان کرد که پس از ابتهاج (ﻫ . الف. سایه) بهمن صالحی نامورترین شاعر گیلانی روزگار ماست، و اگر انصاف باشد و تعارفات متداول را فراموش کنیم، در طیفی از شعرها درخشش و برجستگی بیش‏تری را در کارنامه دارد.
«در طول چند دهۀ اخیر، به ویژه در دهه‏های چهل و پنجاه هیچ یک از همگنان و هم سالان او، و هیچ یک از پسینیان و از پی آمدگانش- علی رغم بهره وریِ برخی از حمایت ژورنالیسم مقتدر پایتخت و انزواگراییِ صالحی و بی نصیبی اش از روابط عمومی و خصوصی- هرگز به مرتبتِ شعری او دست نیافتند. صد البته، آینده بر ما نامکشوف و ناپیداست، ای بسا شاعرانی دیگر افق های والاتری را فتح کنند. نکتۀ دیگر این که بی شک هر خواننده ای در دیدار با هر شاعری، بخشی از کارنامۀ او را بیش‏تر می‏پسندد، همان‏گونه که ممکن است بخشی را کم‏تر بپسندد یا این که نپسندد. افزون بر این، بار گذرِ زمان در چشم خود شاعر نیز، برخی شعرها تنها در اندازه های یک خاطرۀ شخصی جذّابیت می‏یابند و نه بیش از آن، این امر دربارۀ این قلم و این شاعر نیز صادق خواهد بود، امّا با این همه انصاف آن است که در صورت فراهم آمدن گزینه‏ای شایسته، دفتری موفق و ارزشمند از بهمن صالحی به یادگار می‏ماند، با برگ‏هایی معطّر و دلاویز در باغستانِ هزار رنگ شعر معاصر ایران» (همان: ۱۹-۱۸).
اینک بهمن صالحی، شاعرِ عزیز و ارجمند روزگار ما در هفتمین دهۀ عمر به عددِ پُر رمز و راز چهارده می‏رسد؛ با زمزمه‏های آدینه؛ ترانه خوانِ معصوم چهاردهم؛ سفرنامۀ صمیمانۀ حنجره‏ای عاشق از پرسه‏های سبز در ساحتِ گل نرگس …
این دفتر در پیوست با «نخل سرخ» و «بانوی آب»، سه گانۀ عاشقانه ای است که در ریشه در عشقی یگانه دارند برخی از شعرهای این کتاب، سال‏ها پیش از انقلاب در جرایدی نظیر فردوسی به چاپ رسیده‏اند، به هر تقدیر سال ۱۳۳۹ سال آغاز این زمزمه‏هاست که در سفرِ عمر رفیق راه و روح شاعر بوده‏اند. … و حرف آخر این است که، کلمات فقیر، تنها به رسم حقگزاری تقدیم شد تا پیش درآمدی باشد بر «زمزمه های آدینه»، هر چند خواندن و باز خواندنِ این زمزمه‏ها- چونان سرودن شان- پیش درآمدی نمی‏خواهد الّا شیدایی و انتظار که توشۀ راهِ هر دو سراست.
برای همۀ شاعرانی که عاشقانه و دور از ریب و ریا به خاندان نور و کرامت و والایی عشق می‏ورزند، توفیق در شعر و زندگی آرزو می‏کنم و امید آن که شاعر پیش کسوت ما جناب بهمن صالحی در پناه حضرت حق هم چنان بپاید و به خوشدلی بِی انقطاع، آدینه به آدینه بر این زمزمه‏ها برگ‏هایی دگر بیفزاید. چنین باد! (همان: ۲۰-۱۹).

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۳-۱-۱ آشنایی با کتاب‏های بهمن صالحی
کتاب‏ها:
باد سرد شمال
کسوف طولانی
نخل سرخ
میثاق عاشقان
بانوی آب
خطوط دلتنگی
گزیده ادبیات معاصر
مردی از گیلان
افق سیاه
باغ کاغذی
خنجر گل سرخ

۳-۱-۱-۱ خطوط دلتنگی
«خطوط دلتنگی» دفتر غزل‏های بهمن صالحی، شاعر توانمند و صمیمی خطّه سبز گیلان، بی هیچ مجادله و تعارفی یکی از دفترهای شعر موفق روزگار ماست.
شاعر، در خطوط این دفتر، گزیده چهار دهه از لحظه‏های پر شور تغزّلش را به شیفتگان غزل هدیه می‏کند. این غزل‏ها با حال و هوای متفاوت و فراز و فرودهایشان، بازتاب تجربه‏های گوناگون و آینه تحول و زبان شاعر درگذر ایامند. غزل‏های صالحی به گواهی این دفتر، خصوصاً در سال‏های نزدیک به انقلاب اسلامی از درخشش حماسی خاصی بهره‏ور می‏شوند که از هر نظر قابل تأمل است (صالحی، ۱۳۷۲: ۵).
۳-۱-۱-۲ سردار قبیله شقایق
این کتاب که متضمن شرح حال اجمالی کوتاه میرزا کوچک جنگلی – با زبانی ساده – و نیز بهترین مدایح و مراثی شاعران متعهّد درباره اوست، در واقع برای نسل جوان بعد از انقلاب تدوین گردیده است. نسلی که ظلم ستیزی و عدالت خواهی را از نیاکان خویش میراث برده و به سابقه سنت‏های فرهنگی و ادبی، همه بار حماسی قهرمانان خود را در ادبیات منظوم جستجو می‏کند.
هر چند دسترسی به همه اشعار سروده شده غیرممکن و در صورت امکان‏ نیز چاپ تمامی آن‏ها را در حوصله حجم اندک انی دفتر نیست امّا همین اندازه می‏تواند بیانگر احساسات و عواطف شاعران راستین و ظلم‏ستیز ایران باشد که نه تنها در زمان حال این‏که همواره در طول قرون متمادی و در سیاه‏ترین ادوار تاریخ استیلای اقوام بیگانه – همانند جاودان یاد شعر فارسی، حافظ – منادی آزادی‏خواهی و مبشّر رهایی انسان ایرانی از قید ستم و استبداد – در راستای ترویج فرهنگ شیعی‏– بوده‏اند (صالحی، ۱۳۸۲: ۹).
امید که مؤلف در انجام این رسالت که شناخت هرچه بیشتر جوانان نسبت به مسائل تاریخی و معرفی یکی از شخصیت‏های بلندپایه جهان اسلام در محدوده جغرافیایی خاص میهن اسلامی ما گیلان است. اندک توفیقی حاصل نموده باشد که در این کتاب در آستانه هشتادمین سال شهادت میرزا، سپاسنامه‏ای – هر چند کوچک – بر خون او و دیگر شهیدان بزرگ نهضت جنگل محسوب شود (همان: ۱۰).
۳-۱-۱-۳ باغ کاغذی
این کتاب جمع‏آوری شعرهایی که در آثار دیگر خودش به چاپ رسانده‏است، این مجموعه همه آن چیزی است که توانسته‏ایم و نه آن‏چه خواسته‏ایم، که شعر ناب، شعری که در زیر مجموعه وحی قرار دارد – خود فراتر از این‏هاست» (صالحی، ۱۳۸۷: ۵).
۳-۱-۱-۴ خنجر گل سرخ
«‏خنجر و گل سرخ» سروده «بهمن صالحی» می باشد .این مجموعه درباره‏ی جنگ و دفاع مقدس است که در قالب سپید سروده شده است.
۳-۱-۱-۵ کسوف طولانی
مجموعه شعر دفاع مقدس از سال ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۷ می‏باشد.
۳-۱-۱-۶ نخل سرخ
در قلمرو شعر و ادبیات پایداری، حماسه خرمشهر از جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ چنان که هیچ واقعه ای به اندازه حماسه خرمشهر ذهن شاعران را به خود مشغول نکرده است. از سوی دیگر مضمون زیباترین و ماندگارترین شعرهای جنگ تحمیلی به این حماسه اختصاص یافته و آثاری خلق شده که با رویکرد اجتماعی افزون تری روبه رو شده است. مجموعه حاضر، گلچینی از ادبیات پایداری ایران درباره حماسه سترگ فتح خرمشهر و گرامی داشت قهرمانان آن دوران است.
۳-۲ آشنایی با غلامرضا رحمدل
در سال ۱۳۳۰ در شرفشاده لاهیجان به دنیا آمد‏. قبل از دوره دبستان ۲ سال به یادگیری قرآن در مکتب خانه پرداخت‏. دوره دبستان را در روستا گذراند‏. این مدرسه توسط یک معلم در شش پایه اداره شده و با بخاری هیزمی گرم می شد و دانش آموزان موظف بودند در اولین روز هر هفته یک پشته هیزم و یک بطری نفت با خود به مدرسه ببرند. مقطع متوسطه را در دبیرستان مهدویه لنگرود‏، طی کرد‏. قبل از دوران سربازی کار می‏کرد و بعد از سربازی در سال ۱۳۵۳ یک سال به آموزگاری پرداخت و شبانه به تحصیل خود در دانشگاه تربیت معلم ادامه داد.
قبل از دوره دبستان ۲ سال به یادگیری قرآن در مکتب خانه پرداخت. دوره دبستان را در روستا گذراند.این مدرسه توسط یک معلم در شش پایه اداره شده و با بخاری هیزمی گرم می‏شد و دانش‏آموزان موظف بودند در اولین روز هر هفته یک پشته هیزم و یک بطری نفت با خود به مدرسه ببرند.
مقطع متوسطه را در دبیرستان مهدویه لنگرود‏، طی کرد. قبل از دوران سربازی کار می‏کرد و بعد از سربازی در سال ۱۳۵۳ یک سال به آموزگاری پرداخت و شبانه به تحصیل خود در دانشگاه تربیت معلم ادامه داد.
در سال ۱۳۶۴ با مدرک کارشناسی ارشد در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد و سپس تحصیلاتش را تا اخذ مدرک دکترا ادامه داد. از اساتید وی در دوران تحصیل در دانشگاه می‏توان به دکتر شفیعی کد کنی‏، دکتر زرین کوب‏، دکتر شعار‏، دکتر ضیا الدین سجادی‏، دکتر آموزگار‏، دکتر حاکمی‏، دکتر رنجبر‏، دکتر احمدی بهنام‏، دکتر احمدی‏، دکتر حریرچی‏، دکتر تجلیل‏، دکتر سادات ناصری و دکتر بحرالعلومی اشاره کرد (عباسی، ۱۳۸۲: ۷۴).
دکتر رحمدل در کنار تدریس به سرودن شعر و تحقیق پرداخت‏. اگر وی از اوایل انقلاب و جنگ در تهران بود‏، مرد اول صفحات شعر انقلاب و دفاع مقدس می‏شد. دوری از مرکز، حجب و حیای بیش از حد و فروتنی خاص او کاری کرد تا در بیشتر مواقع حقش ضایع شود و برخی شاعران زرنگ بی‌رمق به جای ایشان به شهرت برسند. اما‏، در اوج جنگ‏، ناگهان غزلی از رحمدلِ جوان‏، چونان خمپاره‌ای منفجر شد که ترکش آن‏، سراسر محافل ادبی را پوشاند. دکتر رحمدل اولین کرسی استادی دانشکده ادبیات فارسی دانشگاه گیلان را در اختیار داشت و استاد تمام این دانشگاه بود. استاد، متاهل و همسر ایشان خانم دکتر آذرکوشا بود. این زوج دارای چهار فرزند به نام‏های سمانه‏، ساره‏، صادق و علی بودند. وی پس از ۳۰ سال تلاش در عرصه ادبی و علمی در ۲۵ فروردین سال ۱۳۸۸ در بیمارستان گلسار رشت درگذشت. پیکر پاکش را در شرفشاده لاهیجان به خاک سپردند (همان: ۷۸).
۳-۲-۱ آثار غلامرضا رحمدل
کتاب‏ها:
عروض انتشارات دانشگاه گیلان
دیدگاه های حکومتی سعدی انتشارات دانشگاه گیلان
از زمزمه تا فریاد ( مجموعه شعر ) انتشارات دانشگاه گیلان
تذکره شهدای کربلا (شهدای بنی هاشم ) انتشارات دانشگاه گیلان
تذکره شهدای کربلا (شهدای انصار ) انتشارات دانشگاه گیلان

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...