در بودجه های سنتی فقط وظیفه کنترلی وجود داشت، در حالی که در بودجه عملیاتی وظیفه مدیریت و برنامه ریزی بدان اضافه شده و به عبارتی به ستانده نیز توجه شده است. در حقیقت بودجه عملیاتی بر دو موضوع تاکید دارد : ۱٫ستانده و ارتباط بین ستانده یا تولید ۲٫نتیجه یا رضایت مردم
هدف نمائی بودجه ریزی عملیاتی، کمک به اتخاذ تصمیمات عقلائی درباره تخصیص و تعهد منابع، بر اساس پیامدهای قابل سنجش می باشد .با این تفسیر، بودجه ریزی عملیاتی مقاصد ویژه زیر را دنبال می کند
نمودار۲-۲ اهداف سیستم بودجه بندی عملیاتی را نشان می دهد
.
نمودار ‏۲-۲ اهداف سیستم بودجه بندی عملیاتی

      1. ارائه مبنائی صحیح برای اتخاذ تصمیم در خصوص تخصیص منابع
      2. ( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

    1. تعیین نتایج قابل سنجش و مورد انتظار، که از یک تخصیص بودجه خاص قابل حصول است.
    1. تمرکز فرایند تصمیم گیری روی مهمترین مسائل و چالش هائی که دستگاه اجرائی با آن مواجه است.
    1. ایجاد یک فرایند منطقی برای تصمیم گیری درخصوص بودجه، که به طور مستقیم بطور مستقیم با فرایند برنامه ریزی، اجرا، کنترل، ارزسیابی و گزارش عملکرد در ارتباط می باشد.
    1. ارائه اطلاعات قابل سنجش برای نهادهای ناظر شامل : قوه قضائیه، مجریه و مقننه که بتوانند به استناد آنها، میزان پیشرفت و موفقیت برنامه ها را در مقابل تخصیص های بودجه کنترل کنند.
    1. بهره گیری از روش علمی و انعطاف پذیر، به منظور سازگار ساختن فرایند بودجه ریزی با تحولات توسعه.
    1. ایجاد ارتباط بین بودجه و نتایج عملکرد برنامه.
    1. ارائه اطلاعات قابل سنجش برای دستگاه های نظارتی.
    1. ارائه مبنائی برای پاسخگوئی.
    1. شفاف سازی( نمودار ۲-۳).

نمودار ‏۲-۳ شفاف سازی بودجه ریزی عملیاتی
از نگاه دیگر مهمترین هدف بودجه ریزی عملیاتی اصلاح مدیریت بخش عمومی و افزایش اثر بخش مخارج این بخش است . ویژگی اساسی این اصلاح عبارتند از :

    • ارزیابی پاسخ گویی مسئولین دستگاه های اجرائی بر اساس معیار دستاوردهای فعالیت های آنان.
    • ارزیابی پاسخ گویی مدیران دستگاه های اجرائی به مسئولین ذیربط بر اساس محصولاتی که باید تولید کننده و بودجه و سایر امکاناتی که برای تولید این محصولات به کار می گیرند .
    • تضمین و تحکیم پاسخگوئی از طریق مبادله موافقتنامه بین مدیران و مسئولین دستگاه های اجرایی و بین مسئولیت دستگاه های اجرائی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور( به نمایندگی از طرف دولت)
    • استقرار نظام بودجه ریزی ستانده محور.
    • دادن اختیارات لازم به مدیران در انتخاب نهادهای لازم برای تولید محصولات مورد نظر.
    • ارزیابی مستمر عملکرد مدیران و مبنا قرار دادن نتایج عملکرد به عنوان یکی از معیارهای تخصیص اعتبارات (سعیدی ، ۸۵ ، ص ۷-۴ ).

مزایای بودجه ریزی عملیاتی :

تجربه کشورها نشان می دهد به کارگیری بودجه ریزی عملیاتی به عنوان اقدامی اصلاحی که تنها پیوند فنی میان بودجه و عملکرد را ایجاد می کند ، اشتباه است. با این حال بودجه ریزی عملیاتی با علم به این که پیوندها میان شاخص های عملکرد و تخصیص منابع صرفا” فنی نیستند و از گزینه های سیاسی نیز متاثر می شوند دارای مزیت های فراوانی است که شامل موارد زیر است(نمودار۴-۲) :
مزایای بودجه ریزی عملیاتی

افزایش پاسخگو ئی دستگاه های اجرائی

بهبود نحوه تخصیص منابع

افزایش کارائی و کیفیت خدمات

کاهش کسری بودجه دولت

تضمین تحقیق برنامه

افزایش کارائی و اثربخشی

نمودار ‏۲-۴ مزایای بودجه ریزی عملیاتی

    1. افزایش پاسخگویی دستگاه های اجرایی :

در صورت استقرار بودجه ریزی عملیاتی سطح پاسخگویی دستگاه های اجرایی تا حد قابل توجهی افزایش می یابد و آنها را در برابر سهم اعتبارات دریافتی از دولت در برابر فعالیت های جاری و برنامه ای مسئول داشته و در عملکرد و اقدامات سالانه تجدید نظر می کند. بنابراین جهت پاسخگویی باید سیستم حسابداری دولتی و نظام بودجه ریزی طوری ارتباط برقرار کند تا بتواند پاسخ گویی مالی و دولت به ملت را به طور شفاف ارائه نماید .

    1. بهبود نحوه تخصیص منابع :
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...