ج-آثار اخروی

۱- نجات از دوزخ؛

محبوبیت نزد خدا؛

به دست آوردن منزلت نزد خدا؛

آثار اخروی

۱- نجات از دوزخ

رسول اکرم e می‌فرمایند: «در قیامت امر می‌شود، عده‌ای را به جهنم ببرند. خداوند به مالک جهنم می‌فرمایند: به آتش بگو پاهایشان را نسوزاند چون که به مسجد می‌رفتند. صورتشان را نسوزاند به خاطر وضو گرفتنشان و دست‌هایشان را نسوزاند چون هنگام دعا دست‌ها را بالا می‌گرفتند.»[۲۷۱]

۲- محبوبیت نزد خدا

انجام هر عبادتی انسان را محبوب درگاه حق تعالی می‌کند و دعا یکی از آن عبادات است بلکه افضل آن است. خداوند در قرآن کریم از حضرت ابراهیم u به خاطر دعا کردنش تعریف و تمجید می‌کند: «اِنَّ اِبرَاهِیم لَحَلِیم اَوَّاه مُنیب؛ همانا حضرت ابراهیم u، بردبار، تضرع‌کننده و توبه‌کننده است.»[۲۷۲]
همانا امام باقر u در بیان آیه می‌فرمایند: اواه کسی است که بسیار دعا می‌کند.[۲۷۳]

۳- به دست آورد ن منزلت نزد خدا

امام صادق u می‌فرمایند: نزد خداوند متعال، مقام و منزلتی است که کسی به آن نمی‌رسد مگر با درخواست و دعا.[۲۷۴]

د-آثار دنیوی

    1. اثر دعا در حل مشکلات؛
    1. شفای دردها؛
    1. جلب روزی؛

آثار دنیوی

۱- اثر دعا در حل مشکلات

خداوند متعال در قرآن کریم در مورد حل مشکلات و شکستن بن‌بست‌ها به وسیله دعا و نیایش می‌فرمایند: «اَمَّن یُجِیبُ المُضطَّرَ اِذَا دَعَاهُ وَ یَکشِفُّ سُوء؛[۲۷۵] کسی که اجابت می‌کند دعای شخص مضطر را و برطرف می‌کند از او رنج و بدی را.»
آری در آن هنگام که تمام درهای عالم اسباب به روی آدم بسته می‌شود و کارد به استخوانش می‌رسد و از هر نظر درمانده و مضطر می‌گردد تنها کسی که می‌تواند قفل مشکلات را بگشاید و بن‌بست‌ها را برطرف سازد و نور امید را در دل‌ها بپاشد و درهای رحمت را به روی انسان‌های درمانده بگشاید، تنها ذات پاک اوست از آنجا این واقعیت به عنوان یک احساس فطری در درون همه انسان‌ها وجود دارد، بت‌پرستان نیز به هنگامی که در میان امواج خروشان دریا گرفتار می‌شوند، تمام معبودهای خود را فراموش کرده، دست به دعا برمی‌دارند. همان گونه که قرآن می‌گوید:
«فَاذَا رَکِبُوا فِی الفُلکِ دَعوا اللهَ مُخلِصِینَ لَهُ الدِّین فَلَمَّا نَجَاهُم اِلی البِّر اِذَا هُم یُشرِکُون[۲۷۶]؛ بنابراین یکی از انواع دعاها، دعای مضطر می‌باشد و از دعاهایی که مستجاب می‌شود دعای شخص مضطر است

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۲- شفای دردها

امام صادق u می‌فرمایند: «عَلَیکَ بِالدُّعَا فَاِنَّهُ شِفَاء مِن کُلِّ دَاع؛[۲۷۷] دعا کنید چرا که دعا شفادهنده دردها است.»
نفوذ دعا در دگرگونی انسان‌ها از سرنیزه هم مؤثرتر است.
قال الصادق u: «الدُّعَا اَنفَذَ مِن سِنَانِ الحَدِیِد؛[۲۷۸] اثر دعا از سرنیزه آهنین بیشتر است.»

۳- جلب روزی

خداوند روزی‌دهنده تمام مخلوقات است اما با دعا می‌توان نعمت‌های بیشتر و بهتری به سوی خود جلب کرد. پیامبر e می‌فرمایند: «رزق و روزی به عدد قطرات باران از آسمان بر زمین نازل می‌شود تا هر کس به اندازه خود دریافت کند. لکن خداوند زیاددهنده است پس از فضل خداوند نعمت‌های بیشتری درخواست کنید.»[۲۷۹]

نتایج

این تحقیق در چهار فصل به پایان رسید،نتایجی از آن بدست آمده است که به برخی از آنها اشاره می شود :

    • تقویت ارزشهای معنوی
    • آگاه کردن اشخاص بخصوص جوانان به نحوه ارتباط برقرار کردن با خدا ونیایش با معبود عالم
    • توجه به مساجد، اعیاد، احیاء و دعاهای خاص در شب های وارد شده مانند دعای کمیل در شب جمعه و دعای ندبه در صبح جمعه
    • ترجمه وتألیف کتاب های آموزنده برای جوانان و نوجوانان
    • تأسیس کتابخانه ها ی فراوان با امکانات ویژه و تشویق جوانان به مطالعه

پیشنهادات

    • به نوجوانان و جوانان عزیز پیشنهاد می شود که با روش ومنش ائمه اطهار (علیهم السلام ) بیشتر آشنا شوند وبا مطالعه کتب بزرگان وعرفا با آگاهی این دوران را شروع کرده تا به امید وفضل الهی دوران زیبا وپرثمری را بدون غفلت از یاد حق داشته باشند.
    • به مسئولین عزیز، معلمین و به تمامی اشخاصی که به گونه ای می توانند در جامعه تاثیرگذار باشند بعنوان کوچک ترین عضو جامعه پیشنهاد می شود با برگزاری مراسم دعا در مدارس و کارشناس مذهبی دانش آموزان را به نحوه ارتباط ومناجات با پروردگار آشنا کنند.

مقاله

مفهوم دعا؛
دعا از ریشه دعو به معنی خواندن و حاجت خواستن و استمداد است و تفاوتی ندارد که به صورت مصدر باشد یا ماضی یا مضارع و سایر مشتقات آن.
کلمات دعا و مشتقاتش حدود بیش از ۲۰۰ بار در قرآن بکار رفته است. واژه‌ی دعا در زبان عربی به ضم اول و مدآخر خوانده می‌شود که مصدر است و جمع آن ادعیه می‌باشد. دعا آن است که کسی را با صدا و کلام خود متوجه کنی، دعا الرجل ناداه ،او را صدا زد. دعاء به معنی خواندن و حاجت خواستن و استمداد است و گاهی مطلق خواندن آن منظور است .دعا¬ دعاء: خواندن جمله‌های مأثور از پیامبران و امامان در اوقات معین برای طلب آمرزش و برآورده شدن حاجات، نیایش کردن، درخواست حاجت از خدا، نیایش، مدح، ثنا، تحیت، درود، سلام، تضرع، نفرین. خواندن، ادعا کردن، صدا کردن، آن را خواند، صدا زد، علاقه‌مند شد. علامه طباطبایی معتقد است که دعا آن است که از قلب برخیزد و زبان فطرت آن را طلب کند . بهترین وجامع ترین تعریف برای دعا همان طلب به معنی عام است که شامل تمامی اقسام دعا می شود؛ ودر اصطلاح دعا یعنی این که بنده زبان مسکنت و استمداد به درگاه الهی بگشاید ،دعا کردن برای انسان یک نیاز طبیعی است و آن چه دارد از خدا دارد و بدون افاضات او لحظه ای باقی نمی ماند.
دعا آرامش دل‌ها؛
در فرهنگ انسان ساز اسلام مفاهیمی وجود دارد که بی نیاز از هر گونه استدلال وپرسشی است ؛ دعا یکی از این مجموعه مفاهیم ارزشمند است، بشر آن گاه که که از تلاش بی حاصل خویش در برهوت دنیای مادی دچار سرگشتگی می گردد و از همه چیز قطع امید می کند ،ناگهان دستی قدرتمند از اعماق وجود آدمی سر بر آورده ،او را متوجه قدرتی می سازد که همه چیز از آن اوست ،آری این دست دعاست که در بحرانی ترین لحظه ها ارتباط انسان را با خدای خویش برقرار ساخته است .دعا آرامش بخش دل ها است ،دعا روح ایمان را در نفوس بر می انگیزد ،موجب نزول برکات و شرح صدر انسان می شود.
انواع دعا ؛
دعا به پنج دسته تقسیم می شود:رغبت ،رهبت ،تضّرع ،تقبّل ،ابتهال تقسیم می شود.
موارد استعمال دعا در قرآن؛
خواندن و ندا کردن ،پرسش کردن ،فریاد رس خواستن ،تشویق وترغیب کردن به چیزی و کمک خواستن . برای مثال مورد اوّل توضیح داده می شود،هنگامی که حضرت ذکریا (علیه السّلام) از دیدن آن معجزات بر مریم (علیها سلام) به طمع فرزند افتاد که خداوند از راه خرق عادت به وی فرزند دهد برای همین هم خدا را خواند واو را صدا کرد واز او طلب فرزند نمود ،خدا هم خواسته او را اجابت کرد.
دعا در قرآن ؛
عبادت بودن دعا ،پذیرفتن دعا از جانب خداوند ،توضیح مورد اوّل :اهمیت دعا از دیدگاه قرآن .در آیه ۶۰ سوره غافر دعا کردن عبادت محسوب شده و به متخلف متکبّر وعده عذاب داده شده است .
دعا در کلام معصومین (علیهم السّلام) ؛
برتر از تلاوت قرآن ،کلید خزائن الهی ،کلید رستگاری،اسلحه انبیاء(علیهم السّلام) و مؤمنان ،وسیله ی دفع بلا ،برگرداندن قضای حتمی ،محبوب ترین عمل در روی زمین وسیله دفع اندوه ومسکنت. به‌عنوان مثال برای مورد اول حدیثی آورده می‌شود: از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است: زیاد خواندن قرآن افضل است یا زیاد خواندن دعا؟ فرمودند: دعا.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...