منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود فایل های پایان نامه با موضوع انتخاب وزن … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
![]() |
مجموعه مرجع در بسیاری از موارد با مسائل حقیقی زندگی بیشتر سازگاری دارد.
ایرادات مدل های FDH
تمامی مدل ها، فرض بر این است که بردار های ورودی و خروجی اکیدا مثبت می باشند که این مطلب در رابطه با مسائل عملی فرض بسیار سنگینی است.
در هیچ یک از مدل ها، مقادیر متغیر های کمکی به دست نمی آید.
کاربرد های DEA
روح انگیز نامداری ، علیرضا اقبالی ورضا یوسفی ،(۱۳۸۹) در مقاله ای تحت عنوان “ارزیابی کارا یی در بانک های دولتی ایـران با بهره گرفتن از روش DEA به این نتیجه رسیدند که از ۱۰ بانـک بزرگ دولتی کشور از سال ۸۳ الی ۸۶ بانک های رفاه ،توسعه صادرات و صنعت و معدن کارا بودند و ما بقی بانک ها ناکارا مد هستند و بانک صنعت و معدن بیشترین کارا یی را داشته است.
دادگر ونیک نعمت ،(۱۳۸۶) سرپرستی بانک های تجارت را برای بررسی کارا مدی و آزمون تجربی یک واحد اقتصادی در نظر گرفتند. در این تحقیق کارا یی ۳۸ سرپرستی بانک تجارت در کل کشور با بهره گرفتن از دو مدلCCRوBCC محاسبه و واحدهای کارا رتبه بندی بندی شدند.نتایج نشان می دهد که سرپرستی های مناطق سه،چهار و پنج تهران کارا تر و سرپرستی های قم، زنجان وآذربایجان غربی و شرقی ناکارا بودند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
حجازی،انواری و مقدسی ،(۱۳۸۷) در مطالعه ای با عنوان”تحلیل بهره وری کل بانک توسعه صادرات ایران و رشد بهره وری شعب آن با بهره گرفتن از تحلیل پوششی داده هاDEA “نشان دادند که بهره وری شعب بانک در سال۸۳ به طور متوسط یک درصد ودر سال ۸۴ دو درصد رشد داشته است ،همچنین شعب بانک بر اساس بهره وری رتبه بندی شدند.
علیرضایی، افشاریان و تسلیمی ،در مقاله ای با عنوان “ارائه راهکارهای منطقی بهبود عملکرد شعب بانک ها به کمک مدل های تعمیم یافته تحلیل پوششی داده ها” نشان دادند که راهکار بهبود در مدل لایه ای به دلیل استفاده از نظرات کارشناسـی در روند بهبود ، بسیـار منطقی تر و عملی تر است . لذا این مدل می تواند جایگزیـن مطمئنی در موقعیت های مشابه باشد.
چند کاربرد:
کاربرد در شرکتهای گاز:
این بخش کاربرد رویکرد برنامه ریزی تولید بحث شده در این مقاله را با بهره گرفتن از داده های واقعی ۱۴ شرکت گاز نشان می دهد. شرکت ملی گاز ایران۲۵ شرکت در ۲۴ استان دارد. این شرکتها دو گروه می باشند. مقیاس بزرگ و مقیاس کوچک. هر شرکت به صورت جداگانه فعالیت خود را در منطقه خود انجام می دهد. ما بر روی شرکتهای مقیاس بزرگ تمرکز کرده ایم که شامل ۱۴ شرکت می باشند و داده هایشان در طول سال ۲۰۰۷ جمع آوری شده است. ما ۵ متغیر را از مجموعه داده ها به عنوان ورودی ها و خروجی ها به کار می گیریم. ورودی ها شامل سرمایه(X1) و هزینه های عملیاتی از جمله هزینه کارکنان(X2) می باشند و خروجی ها شامل تعداد مشترکین(y1)، طول شبکه گاز(y2) و میزان گاز فروش رفته(y3) می باشد.
مدل CCR چارنز و همکاران(۱۹۷۸)، برای تعیین کارایی شرکتها به کار گرفته شده است. امتیازات کارایی همه شرکتها نشان می دهد، که ۴ شرکت از نظر مدل CCR کارا می باشند.
با بهره گرفتن از مدل پیشنهادی،کارایی شرکتها به ۱ افزایش پیدا نموده است که این افزایش در کارایی شرکتها نیاز به کاهش ورودی ها و افزایش خروجی های شرکتها برای رسیدن به مرز کارایی را دارد. آشکار است که انتظار خروجی های بیشتر با ورودی های کمتر، انتظار نا معقولی است.
تولید خروجی های بیشتر، نیاز به مصرف ورودی های بیشتر دارد. این همان مشکل عمده در مدل پیشنهادی به وسیله دو و همکاران(۲۰۱۰) می باشد. علاوه بر این، بدون شک پیچیدگی مدل آنها بسیار زیاد است، زیرا ما باید یک مسئله برنامه ریزی غیر خطی را برای تعیین یک طرح تولیدی در فصل بعد تولید حل کنیم.
طرح ریزی تولید در شعب بانک:
این بخش رویکرد محیط هدف مورد بحث در این مقاله را به وسیله استفاده از این رویکرد در داده های واقعی ۱۷ شعبه بانک نشان می دهد. یک بانک تجاری در استان گیلان ۱۷ شعبه در ۴ شهر دارد. این شعب به طور جداگانه فعالیت می کنند و همه آنها تحت نظر بانک مرکزی قرار دارند. . ورودی ها شامل تمام حسابهای چک(X1) و هزینه های عملیاتی(X2) و خروجی ها شامل سپرده ها(y1)، وامها(y2) و مطالبات معوق(y3) می باشند.. مدل CCR چارنز و همکاران(۱۹۷۸)، برای تعیین کارایی شعب در فصل سوم به کار گرفته شده است .براساس فعالیتهای اتجام شده تعداد شعب کارا از ۵ شعبه به ۸افزایش پیدا کرده است.
ارزیابی عملکرد بانکها
در یک مطالعه کاربردی توسط دکتر علیرضا امیرتیموری [۱] روی ۵۰ شعبه یکی از بانکهای استان گیلان، با مراجعه به بخش اطلاعات و آمار بانک، اقدام به جمعآوری و تعیین شاخص ها و مقادیر کمی آنها در دو دوره عملکردی سالهای ۸۴ و ۸۵ شد.
شاخص های موردنظر در این تحقیق به شرح زیر میباشند:
شاخص های ورودی: شاخص های خروجی:
-
- هزینه پرسنلی مصارف
-
- هزینه شعبه سود دریافتی
-
- تسهیلات
در این تحقیق شعبه کارا و ناکارا مشخص و میزان پیشرفت و پسرفت آنها از سال ۸۴ به ۸۵ تعیین گردید.
رستوران زنجیره ای در چین:
در این روش برنامه ریزی مبتنی بر تحلیل پوششی داده ها را در ۲۰رستوران در چین مورد بررسی قرار داده ایم.در اینجا از ساعات کار و اندازه فروشگاه به عنوان ورودی ها و ظرف گوشت،بشقاب سبزیجات،نوشیدنیها و….به عنوان خر
وجی اشاره شده است.تغییرات در خروجی ها به صورت مثبت نشان داده شده است که نشان دهنده افزایش در تقاضاست ودر حالیکه تغییرات منفی نشان دهنده کاهش تقاضاست..
مزایای تحلیل پوششی داده ها:
-
- امکان ارزیابی عملکرد کارایی واحدهای تصمیم گیرنده با چندین ورودی و چندین خروجی.
-
- بر خلاف برخی روش های عددی، مشخص بودن وزنها از قبل و تخصیص آنها به ورودیها و خروجی ها لازم نیست.
-
- نیاز به شکل تابع توزیع از قبل تعیین شده (مانند روش های رگرسیون آماری) و یا شکل صریح تابع تولید (مانند برخی روش های پارامتری) نیست.
-
- امکان به کارگیری ورودی ها و خروجی ها مختلف با مقیاس های اندازه گیری متفاوت.
-
- تحلیل پوششی داده ها فرصت های زیادی را برای همکاری میان تحلیل گر و تصمیم گیرنده ایجاد می کند. این همکاری ها می تواند در راستای انتخاب ورودی و خروجی واحدهای تحت ارزیابی و چگونگی عملکرد و الگویابی نسبت به مرز کارا باشد.
-
- استفاده از کلیه ی مشاهدات گردآوری شده برای اندازه گیری کارایی: بر خلاف روش رگرسیون که با میانگین سازی در مقایسه واحدها به بهترین عملکرد موجود در مجموعه واحدهای تحت بررسی دست می یابد، تحلیل پوششی داده ها هر کدام از مشاهدات را در مقایسه با مرز کارا بهینه می کند.
-
- فراهم آوردن یک شیوه ی اندازه گیری جامع و منحصر به فرد برای هر واحد که از ورودی ها (متغیرهای مستقل) برای ایجاد خروجی ها (متغیرهای وابسته) استفاده می کند.
-
- الگویابی نسبت به مرز کارا: میزان تغییرات ورودی ها وخروجی واحدهای ناکارا برای تصویر کردن آنها بر مرز کارا (منبع و مقدار ناکارایی برای هر ورودی و خروجی) را میتوان محاسبه نمود. در نتیجه علاوه بر تعیین میزان کارایی نسبی، نقاط ضعف واحد تصمیم گیرنده در شاخصهای مختلف تعیین می شود و با ارائه میزان مطلوب آنها، خط مشی واحد تصمیم گیرنده را به سوی ارتقای کارایی و بهره وری مشخص میکند.
ارائه مجموعه مرجع: الگوهای کارا که ارزیابی واحدهای ناکارا بر اساس آنها انجام گرفتهاست به واحدهای ناکارا معرفی میشوند و این دلیلی بر منصفانه بودن مقایسه در DEA خواهد بود.
معایب تحلیل پوششی داده ها :
-
- تحلیل پوششی داده ها به عنوان یک تکنیک بهینه سازی امکان پیشگیری خطا در اندازه گیری و سایر خطاها را ندارد.
-
- این تکنیک جهت اندازه گیری کارایی نسبی به کار گرفته شده و کارایی مطلق را نمی سنجد.
-
- تفاوت بین اهمیت ورودی ها و خروجی ها موجب انحراف در نتایج می گردد اما با محدود سازی وزن های ورودی و خروجی این مشکل تا حدودی قابل رفع است.
- از آنجا که تحلیل پوششی داده ها تکنیکی غیرپارامتری است، انجام آزمون های آماری برای آن مشکل است.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 09:18:00 ب.ظ ]
|