تحقیقات علمی بر اساس هدف تحقیق خود به سه دسته تقسیم می شوند: بنیادی، کاربردی و تحقیق و توسعه.
الف) تحقیق بنیادی: هدف اساسی این نوع پژوهش‌ها، آزمون نظریات، تبیین روابط بین پدیده‌ها و افزون به مجموعه دانش موجود در یک زمینه خاص است. تحقیقات بنیادی، نظریه‌ها را بررسی کرده، آن‌ها را تأیید، تعدیل یا رد می‌کند. با تبیین روابط میان پدیده‌ها، تحقیق بنیادی به کشف قوانین و اصول علمی می‌‌پردازد. این نوع تحقیقات نتیجه‌گرا بوده و در رابطه با نیازهای تصمیم‌گیری انجام نمی‌شود.
ب) تحقیق کاربردی: هدف تحقیقات کاربردی،‌ توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است. به عبارت دیگر تحقیقات کاربردی به سمت کاربرد علمی دانش، هدایت می‌شود.
ج) تحقیق و توسعه: فرایندی است که به منظور تدوین و تشخیص مناسب بودن یک فرآورده آموزشی انجام می‌شود. هدف اساسی این نوع تحقیقات، تدوین یا تهیه برنامه‌ها، طرح‌ها و امثال آن است، بطوری که ابتدا موقعیت نامعین خاصی مشخص شده و بر اساس یافته‌های پژوهشی، طرح یا برنامه ویژه آن تدوین و تولید می‌شود(بازرگان و دیگران، ۱۳۸۰، ۸۱).

۳٫۲٫۲ تقسیم‌بندی پژوهش‌ها بر اساس نحوه گردآوری داده‌‌ها

در یک تقسیم‌بندی نسبتاً جامع که مورد پذیرش نسبی پژوهشگران حرفه‌ای و خبرگان متدلوژی است روش‌های تحقیق بر اساس نحوه گردآوری داده‌ها، شامل دو دسته عمده تحقیق آزمایشی و تحقیق توصیفی (غیر آزمایشی) با تعاریف زیر است:
الف) تحقیق آزمایشی: در این گونه تحقیقات، شرایط کاملاً آزمایشی، تجربی و یا شبه تجربی بر کل فرایند تحقیق حاکم است و محقق به دنبال بررسی روابط علّی بین متغیرهاست.
ب) تحقیق توصیفی: شامل مجموعه روش‌هایی است که هدف آن­ها، توصیف شرایط یا پدیده‌های مورد بررسی است. اجرای تحقیق توصیفی می‌تواند صرفاً برای شناخت بیشتر شرایط موجود یا یاری دادن به فرایند تصمیم‌گیری باشد (همان منبع: ۸۲) پژوهش‌های توصیفی که داده‌ها را به گونه‌ای معنادار ارائه می‌کنند در موارد زیر سودمند: شناخت ویژگی‌های یک گروه در موقعیت مورد مطالعه، کمک به تفکر نظام گرا درباره یک وضعیت، ارائه دیدگاه‌هایی مبنی بر ضرورت بررسی و پژوهش بیشتر، کمک به اخذ تصمیم‌های خاص (سکاران، ۱۳۸۱،۱۲۴)

( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

تحقیقات توصیفی به پنج دسته تقسیم می‌شود: پیمایشی، همبستگی، مطالعه موردی، اقدام پژوهی و علّی- مقایسه‌ای.
۱) تحقیقات پیمایشی: برای بررسی توزیع ویژگی های یک جامعه آماری از روش پیمایشی استفاده می شود.
۲) تحقیقات همبستگی: تحقیقات همبستگی شامل کلیه تحقیقاتی است که در آنها سعی می‌شود رابطه بین متغیرهای مختلف با بهره گرفتن از ضریب همبستگی، کشف و یا تعیین شود. هدف روش تحقیق همبستگی، مطالعه حدود تغییرات یک یا چند متغیر با حدود تغییرات یک یا چند متغیر دیگر است. (دلاور، ۱۳۸۰،۱۹۹)
۳) تحقیقات مطالعه موردی: در این تحقیق پژوهشگر بر خلاف تحقیق آزمایشی به دستکاری متغیر مستقل و مشاهده اثر آن بر متغیر وابسته نمی پردازد. هم چنین نانند تحقیق پیمایشی با انتخاب نمونه ای با حجم وسیع و معرف از جامعه، عمل نمی کند. در واقع پژوهشگر به انتخاب یک مورد پرداخته و ان را از جوانب بی شمار بررسی می کند.
۴) روش علی– مقایسه ای( پس رویدادی): به تحقیقاتی اطلاق می شود که در ان پژوهشگر با توجه به متغیر وابسته به بررسی علل احتمالی وقوع آن می پردازد.
۵) تحقیقات اقدام پژوهی: هدف این دسته از پژوهش ها توصیف شرایط یا پدیده های مربوط به نظام آموزشی می باشد. با بهره گرفتن از اقدام پژوهی می توان موقعیت های نامعین ملموس مربوط یه اقدامات و عملیات آموزشی را مشخص کرد(بازرگان و دیگران، ۱۳۸۰، ۸۱).
هم چنین می­توان تحقیقات را از لحاظ افق زمانی، نیز دسته بندی کرد ؛ مقطعی و دوره‌ای(چندمقطعی). در بررسی مقطعی داده‌ها یکبار در طی یک دوره به منظور پاسخ به پرسش جمع‌ آوری می‌شود. در حالی که در بررسی‌های دوره‌ای محقق ممکن است بخواهد افراد یا پدیده‌ها را در چندین برهه زمانی به منظور پاسخ به یک پرسش مورد بررسی قرار دهد. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات مقطعی است که در آن داده‌ها در طی یک دوره حدودا دو ماهه جمع‌ آوری شدند.
تحقیق حاضر از نوع هدف جزء تحقیقات کاربردی و از لحاظ گرد اوری داده ها توصیفی- پیمایشی می باشد. همچنین از نوع افق زمانی جزء تحقیقات مقطعی است که در آن داده‌ها در طی یک دوره حدودا دو ماهه جمع‌ آوری شدند.

۳٫۳ فرایند پژوهش

مطالعه ادبیات روش تحقیق
راهنمایی اساتید و خبرگان
پرسشنامه
آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار
راهکار و پیشنهاد
مطالعه ادبیات روش های ورود شامل:
تعریف صادرات و بیان انواع استراتژی های آن
بررسی عوامل مؤثر بر انتخاب استراتژی های صادراتی
تعیین ابعاد و شاخص های عوامل مؤثر بر انتخاب استراتژی های صادراتی
طرح مسئله
شکل ۳٫۱ مراحل روش علمی و فعالیت های صورت گرفته توسط محقق

۳٫۴٫ جامعه و نمونه آماری

۳٫۴٫۱٫ جامعه آماری:

برای دستیابی به اهداف تحقیق ابتدا باید جامعه ای را که قصد داریم نمونه مورد مطالعه را از آن انتخاب کنیم، تعریف نماییم (دلاور،۱۳۸۳٫ص۱۰۲). جامعه آماری عبارتست از مجموعه ای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک هستند که در هر پژوهش صفت متغیر واحد های آن مورد مطالعه قرار می گیرد. (بازرگان و دیگران، ۱۳۸۰، ۸۱)
در این تحقیق جامعه آماری شامل کلیه صادراتی شرکت های صادرکننده مواد غذایی که در شهر تهران دفتر مرکزی دارند، می باشد.

۳٫۴٫۲٫ نمونه آماری:

نمونه‌برداری، فرایند انتخاب کردن تعداد کافی از میان اعضای جامعه آماری است،‌ به طوری که با مطالعه گروه نمونه و شناسایی خصوصیات یا ویژگی‌های آزمودنی‌های گروه نمونه قادر خواهیم بود این خصوصیات یا ویژگی‌ها را به اعضای جامعه آماری تعمیم دهیم. (آذر و مؤمنی ۱۳۷۹: ۷۱).

۳٫۴٫۲٫۱روش نمونه گیری و اندازه گیری حجم نمونه

روش نمونه گیری این تحقیق از نوع تصادفی ساده است و برای تعیین حداقل تعداد نمونه از فرمول زیر استفاده شده است.
=۷۵ = n =
که در آن۱۲۰N=، p=.5، q=.5، سطح اطمینان() ۹۵% و میزان خطا() ۰۷/۰است. تعداد نمونه بر اساس فرمول برابر ۷۵ شد.

۳٫۵٫ روش جمع‌ آوری داده‌ها و اطلاعات

به صورت کلی دونوع اطلاعات تحقیقات و پژوهش ها وجود دارد: اطلاعات اولیه و ثانویه
اطلاعات اولیه اطلاعاتی است که برای اولین بار برای تحقیقی خاص گردآوری می شود.با مشخص شدن اهداف تحقیق ونیازهای اطلاعاتی، مرحله ی بعد در پروژه تحقیقاتی اطمینان یافتن از وجود منابع ثانویه ی مورد نظر است. پاسخ دهندگان ،منبع اصلی اطلاعات هستند(ونوس وسایرین،۱۳۸۰٫ص۸۵)
منابع اصلی اطلاعاتی تحقیق حاضر از نوع منابع دست اول می‌باشند که توسط شماری از مدیر عاملان، مدیران بازاریابی وکارشناسان صادراتی که محقق آنها را بر می‌گزیند جمع‌ آوری و سپس تجزیه و تحلیل می‌شود.همچنین از منابع ثانویه همچون مقالات،کتب و پایان نامه های مختلف نیز استفاده شده است. با این همه پرسشنامه پرکاربردترین تکنیک است. پرسشنامه را خود پاسخگویان پر می‌کنند و پس می‌فرستند یا مصاحبه گران آن را پر می‌کنند. پرسشنامه تکنیک بسیار ساختمندی برای گردآوری داده‌هاست که در آن از هر پاسخگویی مجموعه یکسانی از پرسش‌ها پرسیده می‌شود.
در این پژوهش از یک پرسشنامه استاندارد جهت جمع‌ آوری داده‌ها استفاده می‌شود. که نمونه‌ای از پرسشنامه را در پیوست یک می‌توانید مشاهده نمایید.

۳٫۶٫ ابزار سنجش (پرسشنامه):

بعداز مطالعه ادبیات تحقیق بر پایه شاخص ها سؤالات پرسشنامه استاندارد و روایی سنجی شده، در دو دسته تنظیم شد:
الف) پرسش های عمومی: در این سؤالات سعی شده است که اطلاعات کلی جمعیت شناختی درباره پاسخ گویان جمع آوری گردد. پرسش های عمومی این پژوهش شامل سؤالات مربوط به جنسیت، سن، سطح تحصیلات، تحصیلات و شغل و نوع استراتژی صادراتی شرکت مربوطه، است. که با مقیاس های اسمی سنجیده شده است.
ب) پرسش­های تخصصی: این بخش شامل ۴۰ پرسش بسته(برگرفته از پرسشنامه استاندارد) است که برای اندازه ­گیری آن­ها از طیف ۵ طبقه­ای لیکرت از ۱(خیلی کم) تا ۵ (خیلی زیاد) استفاده شده­است که این سؤالات به همراه ابعاد و شاخص ­ها در جدول ۳٫۱ آورده شده است. همانطور که در جدول ۳٫۱ مشاهده می شود، سه بعد ویژگی های محصول، بازار و شرکت مورد بررسی قرار گرفته اند.
برای ویژگی های محصول، پنج مؤلفه ی پیچیدگی محصول، نیازهای خدماتی، حمایت ترویجی، انطباق محصول و آگاهی از محصول در نظر گرفته شده است. برای پیچیدگی محصول شاخص های پیچیدگی محصول، پیشرفته بودن محصول و درجه پیچیدگی تکنولوژیکی، برای نیازهای خدماتی شاخص های تعمیرات، نیاز به نمایشگاه ها و جشنواره­ها، خدمات نگهداری، گارانتی و خدمات پس از فروش و به نمایش گذاشتن محصولات، برای حمایت ترویجی شاخص های حمایت تبلیغاتی و نیاز به نمایشگاه ها و جشنواره­ها، برای انطباق محصول شاخص های شباهت کالاهای صادراتی، انطباق کالا با شرایط محیطی و انطباق کالا با سایر محصولات و برای آگاهی از محصول شاخص های شدت بلوغ محصول، میزان شهرت برند محصول و آگاهی از محصول در نظر گرفته شده است.
برای ویژگی های شرکت، ۳مؤلفه ی ، اهداف/انتظارات رشد بازار و تعهد مدیریتی در نظر گرفته شده است. برای شاخص های اهداف و انتظارات رشد فروش و سود رشد فاستراتژی صادراتی، غلبه بر اشباع بازار داخلی، صرفه جویی ناشی از مقیاس تولید، کاهش هزینه تولید در هر واحد، توسعه بازار شرکت، رشد سود صادراتی، رشد فاستراتژی صادراتی،تولید مازاد بر ظرفیت و ورود به بازارهای جدید، برای اهداف/انتظارات رشد بازار شاخص های نفوذ در بازار، توسعه بازار، جهانی سازی بازار، توسعه بازار خارجی، توسعه شایستگی صادراتی و جستجوی فرصت در بازار جدید و برای تعهد مدیریتی شاخص های الزام شرکا و الزام و تعهدات ایجاد شده از طریق تبلیغات و سیاست های پیش برد فروش در نظر گرفته شده است.
برای ویژگی های بازار ۲ مؤلفه ظرفیت تقاضا و تغییر پذیری رقابت در نظر گرفته شده است برای ظرفیت تقاضا شاخص های پتانسیل تقاضای خارجی، برتری تقاضای خارجی نسبت به تقاضای داخلی، تغییرات رشد تقاضای خارجی و نرخ رشد تقاضای خارجی و برای تغییر پذیری رقابت شاخص های رقابت قیمتی بالا، تعداد رقبای اصلی، تعداد رقبا در کل صنعت (کالای جانشین و….) و رقابت کیفیتی بالا در نظر گرفته شده است.
جدول ۳٫۱ تعریف عملیاتی مدل

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...