پایان نامه آماده کارشناسی ارشد – ۲-۹-۲-انواع بانکداری الکترونیکی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
![]() |
منادی سرویسهای بانکداری خانگی مدرن سرویسهای بانکداری از راه دور از طریق رسانه های الکترونیکی در اوایل دهه هشتاد بودند. در اواخر دهه هشتاد کلمه آنلاین محبوب شد و به استفاده از یک پایانه، صفحه کلید،و صفحه نمایش برای درسترسی بهس یستم بانکی از طریق یک خط تلفن اطلاق میشود. کلمه بانکداری خانگی همچنین میتواند به استفاده از یک صفحه کلید کوچک عددی برای فرستادن صدا از طریق خط تلفن به وسیله دستورالعملهایی برای بانک اطلاق شود. سرویسهای آنلاین در سال ۱۳۹۸۱ در نیویورک شروع به کار کردند. به دلیل شکست تجاری تکنولوژی ویدئوتکس این سرویسهای بانکداری هرگز محبوب نشد به جز درفرانسه و انگلستان. اولین سرویسهای بانکداری آنلاین خانگی در انگلستان به وسیله شرکت ساخت و سازنتینگهام در سال ۱۹۸۳ پایهریزی شد. سیستمی که استفاده مّد بر پایه سیتسم پرسنل انگلیسی بود و زا یک رایانه مثل BBC Micro یا صفحه کلید متصل به سیستم تلفن و دستگاه تلویزیون استفاده میکرد. این سیستم (که ارتباط خانگی نامیده میشود) مشاهده آنلاین صورتحسابها، انتقالات بانکی و پرداخت قبوض را ممکن میساخت. برای انجام انتقال بانکی یا پرداخت قبوض، باید یک دستورالعمل نوشته شده حاوی جزییات دریافت کننده مورد نظر به NBS فرستاده شودوآنجا اطلاعات وارد سیستم ارتباط خانگی شود. اغلب دریافت کنندگان، شرکتهای گاز و برق و تلفن وحسابهایی در بانکهای دیگر بودند. اطلاعات پرداخت انجام شده از طریق پرستل توسط دارنده حساب وارد سیستم NBS میشود. یک چک توسط NBS برای دریافت وجه فرستاده میشود و یک اطلاعیه حاوی جزییات پرداخت نیز برای دارنده حساب فرستاده میشود. سیستم BACS بعدها برای انتقال مستقیم پرداختی ابداع و استفاده شد. مؤسسه اعتباری فدرال استنفورد اولین مؤسسهای بود که در اکتر سال ۱۹۹۴ سرویسهای بانکداری اینترنتی را به همه اعضای خود ارائه کرد.
در چند دهه اخیر تحولات شگرفی در نظام بانکداری بودجود آمده است. همان گونه که در بخش مقدمه نیز بیان شد تحولات بانکداری را میتوان به چهار دوره تقسیم نمود. در هر دوره تا حدودی ریاانه و نرم افزار جایگزین اسنادها و کاغذ شدهاند. به عبارت دیگر فنآوری جدید و الکترونیک شدن بانکداری به آنها این امکان را میدهد که سرعت، کیفیت، دقت، هزینه و تنوع خدمات خود را افزایش دهند.در اینبخش سیرتحولبانکداری درچهاردوره ذکرشده تشریح میگردد.(حیدرپور و همکاران،۱۳۸۸)
دوره اول: اتوماسیون پشت باجه:
در این دوره که نقطه آغازین کاربرد رایانه در نظام بانکداری میباشد با بهره گرفتن از رایانه های مرکزی، اطلاعات واسناد کاغذی تولید شده در شعب، به صورت دستهای به مرکز ارسال شده تا پردازش روی آنها انجام شود. در این دوره کاربرد اصلی رایانه محدود به ثبت دفاتر و تبدیل به فایلهای رایانهای است. فنآوری اتوماسیون پشت باجه که در دهه ۱۹۶۰ رواج داشت این امکان را فراهم نمود تا دفاترو کارتها از شعب حذف و گردش روزانه حسابها در پایان وقت هر روز به رایانه های مرکزی برای بروزرسانی ارسال گردد.
دوره دوم اتوماسیون باجه:
این دوره زمانی آغاز میشود که کارمند شعبه در حضور مشتری عملیات بانکی را به صورت الکترونیکی ثبت و دنبال میکند. از اواخر دهه ۱۹۷۰ امکان انتقال آنلاین اطلاعات ره صورت مؤثر در بین شبکه های بزرگ رایانهای و ترمینالهای ورودی و خروجی دادههاع از طریق به کارگیری ترمینالهایی که به ظاهر شبیه به رایانه شخصی امروزی بودند واز طریق خطوط مخابراتی به رایانه های بزرگ مرکزی متصل میشوند. به وجود آمد.
دوره سوم: متصل کردن مشتریان به حسابهایشان
در این دوره که از اواسط دهه ۱۹۸۰ آغاز شد امکان دسترسی مشتریان به حسابهایشان فراهم گردید. یعنی مشتری از طریق تلفن یا مراجعه به دستگاه های خودپردازواستفاده ازکارتهای هوشمند یا مغناطیسی یا کامپیوتر حسابش دسترسی پیدا میکند و ضمن انجام علمیات دریافت و پرداخت، نقل و انتقالات وجود به صورت الکترونیکی انجام میدهد.
دوره چهارم: یکپارچه سازی سیستمها و مرتبط کردن مشتری با تمامی عملیات بانکی:
آخرین دوره تحول در نظام بانکی زمانی آغاز میشود که همه نتایج به دست آمده از سه دوره قبل به طور کامل مورد توجه قرارگیرد و مشکلات آنها برطرف گرددو کلیه عملیات بانکی به طور الکترونیک انجام شود. در این دوره هر بانکها و هم مشتریان میتوانند به طور دقیق و منظم اطلاعات مورد نیازشان را کسب نمایند.
۲-۹-۲-انواع بانکداری الکترونیکی
به طور کلی بانکداری الکترونیکی را به انواع ذیل تقسیم میشوند.
بانکداری اینترنتی:
بانکداری اینترنتی را میتوان به معنی انجام کلیه عملیات بانکی از طریق وب سایت ایجاد شده توسط بانک در اینترنت دانست.
تلفن بانک
درحال حاضر بانکها با نصب بردهای الکترونیکی بر روی تلفن بانک بر روی رایانه های مرکزی شبکه های داخلی و شبکههای متمرکز، امکان پاسخگویی خودکار به مشتریان را فراهم کردهاند، کاربران با در اختیار داشتن تلفنهای مجهز به سیستم TONE از طریق ایجاد ارتباط با تلفن بانک ـ امکان دریافت صورتحساب و آگاهی از موجودی حساب خود را دارند.
موبایل بانک
این خدمت جدید بانکداری الکترونیکی است، چنان که از نامش برمیآید توسط تلفن همراه صورت میگیرد و دریافتکنندگان این خدمت از بانک، میتوانند با بهره گرفتن از تلفن همراه خود برخی امور بانکی را انجام دهند.
خدمات بانکداری همراه مبتنی بر USSD
یکی از امکاناتی که بانکداری الکترونیک در اختیار ما قرارداده استفاده از کدهای USSD بر روی تلفن همراه است که از این طریق فاصله ما تا بانک بدون نصب هیچ گونه نرم افزاری بر روی گوشی تلفن همراه تنها گرفتن چند عدد است. کد# کد شبکه تلفن همراه میتوان خدمات بانکی را انجام داد.
دستگاه خودپرداز:
یکی دیگر از روش های نوین در بانکداری الکترونیک، استفاده از دستگاه خودپرداز است. انجام بسیاری از اموربانکی ازطریق خوپردازامکان پذیر است. با توجه بهاینکه شخص با در دست داشتن کارتخود و با وارد کردن شماره رمز باید در ملح دستگاه حضور داشته باشد موارد ایمنی آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
از روش های دیگردریانکداری الکترونیکی،دستگاه فروش نقطهای میباشد که به طوروسیع در فروشگاهها و مراکز خدماتی مورد استفاده قرار میگیرد.در این شیوه مشتری با بهره گرفتن از کارت هوشمند و قرار دادن آن در دستگاه و با وارد کردن رمز خود میتواند برای خرید کلیه کالاها و خدمات خود به جای پول نقد از کارت استفاده کند.
۲-۹-۳ -سطوح بانکداری الکترونیکی
بانکداریالکترونیکی را میتوان بر اساس دامنهوفضای اصلی انتقال الکترونیکی وجوه و فناوری اطلاعات و ارتباط به دو سطح تقسیم کرده و مورد بررسی قرار داد.
بانکداری الکترونیکی مصرف کننده (در سطح مشتری)
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 12:22:00 ب.ظ ]
|