تخمین مدل

پس از بیان مدل مرحله بعد به دست آوردن تخمین پارامترهای آزاد از روی مجموعه ای از داده های مشاهده شده است. روش های تکراری[۶۴] از قبیل بیشینه درست نمایی[۶۵] یا حداقل مجذورات تعمیم یافته[۶۶] جهت تخمین مدل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روش کار در این رویه های تخمین ‌به این صورت است که در هر تکرار، یک ماتریس کوواریانس ضمنی[۶۷] ساخته می شود و با ماتریس کوواریانس داده های مشاهده شده مقایسه می‌شود. مقایسه این دو ماتریس منجر به تولید یک ماتریس باقیمانده[۶۸] می شود و این تکرارها تا جایی ادامه خواهد یافت که این ماتریس باقیمانده مینیمم شود. محاسبات یا برآورد پارامترها حداکثر با ۲۵۰ تکرار امکان پذیر می‌باشد. در صورتی که تعداد تکرارها از ۲۵۰ تا بیشتر شود محاسبات مربوط به برآورد پارامتر متوقف می شود. متغیرهای تحقیق به دو دسته پنهان و آشکار تبدیل می‌شوند . متغیرهای آشکار یا مشاهده شده به گونه‌ای مستقیم به وسیله پژوهشگر اندازه گیری می شود، در حالی که متغیرهای مکنون یا مشاهده نشده به گونه‌ای مستقیم اندازه گیری نمی شوند، بلکه بر اساس روابط یا همبستگی های بین متغیرهای اندازه گیری‌شده استنباط می‌شوند. متغیرهای مکنون بیانگر یکسری سازه‌های تئوریکی هستند مانند مفاهیم انتزاعی که مستقیما قابل مشاهده نیستند و از طریق سایر متغیرهای مشاهده شده ساخته و مشاهده می‌شوند.

قبل از بررسی نهایی فرضیات پژوهش به جهت عدم تخطی از پذیره­های مورد نیاز در تحلیل معادلات ساختاری ابتدا شاخص­ های توصیفی مؤلفه­ های مختلف را بررسی کرده­ایم. بدیهی است با توجه به ینکه روایی پرسشنامه در فصل قبل بررسی و تأیید شده و مؤلفه­ ها هر یک از آن­ها چون به منظور اندازه گیری یک متغیر واحد طراحی ‌شده‌اند با هم همبستگی منطقی داشته باشند. برای این منظور از همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج توصیفی مؤلفه­ های توصیفی شامل میانگین و انحراف استاندارد در جدول ارائه شده است

جدول۴- ۱۳ : شاخص‌های توصیفی آماری متغیرهای پرسشنامه

جدول شاخص‌های توصیفی

شرح

میانگین

انحراف معیار

تعداد

استراتژی فناوری

۳٫۰۲۸۶

۶۸۳۱۳٫

۱۹۶

استراتژی کسب و کار

۳٫۱۳۱۵

۴۹۱۷۲٫

۱۹۶

زیرساخت‌های فناوری اطلاعات

۴٫۰۱۵۰

۶۵۰۷۴٫

۱۹۶

زیر ساختهای سازمان

۳٫۱۶۸۸

۴۸۹۹۴٫

۱۹۶

جدول۴ – ۱۴ : ضریب همبستگی بین عوامل

جدول ضریب همبستگی بین عوامل

استراتژی فناوری

استراتژی سازمان

زیرساخت‌های فناوری اطلاعات

زیر ساختهای سازمان

استراتژی فناوری

Pearson Correlation

مقدار پیرسون

۱

Sig. (2-tailed)

سطح معنی داری

N

تعداد

۱۹۶

استراتژی سازمان

Pearson Correlation

مقدار پیرسون

۶۰۸٫**

۱

Sig. (2-tailed)

سطح معنی داری

۰۰۰٫

N

تعداد

۱۹۶

۱۹۶

زیرساخت‌های فناوری اطلاعات

Pearson Correlation

مقدار پیرسون

۲۲۰٫**

۱۷۴٫*

۱

Sig. (2-tailed)

سطح معنی داری

۰۰۲٫

۰۱۵٫

N

تعداد

۱۹۶

۱۹۶

۱۹۶

زیر ساختهای سازمان

Pearson Correlation

مقدار پیرسون

۲۵۶٫**

۱۹۴٫**

۹۵۱٫**

۱

Sig. (2-tailed)

سطح معنی داری

۰۰۰٫

۰۰۷٫

۰۰۰٫

N

تعداد

۱۹۶

۱۹۶

۱۹۶

۱۹۶

**. Correlation is significant at the 0.01 level (2-tailed).

*. Correlation is significant at the 0.05 level (2-tailed).

تفسیر :

با توجه به اهمیت ماتریس واریانس – کوواریانس (به جای استفاده از داده های خام ) در انجام محاسبات مربوط به برآورد پارامترها و همچنین شاخص‌های برازش در جدول (۴-۱۴) ماتریس واریانس کوواریانس متغیرها نشان داده شده است. جدول(۴-۱۳) نشان می‌دهد در بین متغیرها ، زیر ساخت های فناوری اطلاعات با میزان ۴٫۰۱۵۰ بالا ترین میانگین و استراتژی های فناوری اطلاعات با میزان ۳٫۰۲۷۶ کمترین میانگین را به خود اختصاص داده‌اند.

ضریب همبستگی پیرسون بین متغیرها، سطح معناداری همبستگی هر کدام از آن ها با سایر متغیرها و تعداد اطلاعات را نشان می­دهد. ضریب همسبتگی بین متغیرهای که سطح معنی‌داری کمتر از ۱ درصد باشد، معنادار و در غیر این صورت رابطه وجود ندارد. همچنان که اطلاعات نشان می‌دهد متغیرهای تحقیق با هم رابطه مستقیم در سطح ۹۹ درصد اطمینان دارند. به عبارت دیگر همه مؤلفه­ ها با هم همبستگی مثبت و بالایی دارند که در سطح ۱% معنی دار است.

پس از اطمینان از وجود همبستگی بین متغیرهای تحقیق جهت بررسی رابطه علّی مطرح شده در فرضیات تحقیق، مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS به کار گرفته می‌شود. برای بررسی مدل نظری تحقیق که بیان می­دارد فرضیات با هم ارتباط دارند. دیاگرام زیر که به نوعی از اشکال استاندارد در برنامه ­های معادلات ساختاری استفاده می­ کند ترسیم شده است.

در نمودار (۴-۸)، ساختار مدل به­ صورت یک قرارداد در روش­های معادلات ساختاری متغیرهای مشاهده­گر را با مستطیل و متغیرهای مکنون را با دایره یا بیضی نشان داده شده است. نتیجه بررسی روابط با مدلسازی معادلات ساختاری در نمودار (۴-۹) به تفکیک ضرایب استاندارد و ضرایب معناداری روابط ارائه شده است.

نمودار ۴ – ۸ :مدل نظری تحقیق به روش معادلات ساختاری

نمودار ۴ – ۹ : تخمین ضرایب استاندارد معادلات ساختاری

جدول۴-۱۵ : نام و شرح متغیرهای استفاده شده در مدل

نام و شرح متغیرهای استفاده شده در مدل

نام متغیر

شرح متغیر

نام متغیر

شرح متغیر

esfan-1

دامنه فن آوری

esfan

استراتژی های فناوری اطلاعات

esfan-2

کنترل فناوری اطلاعات

esfan-3

مزیت های سیستمی

eskar-1

مهارت‌های فناوری

eskar

زیر ساخت های فناوری اطلاعات

eskar-2

کنترل ساختارهای فناوری

eskar-3

فرآیندهای فن آوری

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...