پایان نامه -تحقیق-مقاله – گفتار دوم- منابع حقوق بشردوستانه در مخاصمات مسلحانه بین المللی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
![]() |
اما در شورش ها و اغتشاشات داخلی ، حقوق بین الملل بشردوستانه قابل اجرا نیست . در حقیقت در این قبیل ناآرامی های داخلی که از شدت کمی برخوردارند و به حد یک درگیری مسلحانه داخلی نمی رسند ، مقررات حقوق بشردوستانه قابلیت اجرا ندارند و در عوض مقررات حقوق داخلی کشور مربوطه و برخی مقررات حقوق بشری لازم الاجرا هستند . در چنین موقعیت هایی حقوق بشردوستانه به نیروهای مسلح اعم از منظم و یا غیرمنظم که در مخاصمه (جنگ) شرکت کردهاند ، اختصاص مییابد و از هر شخص یا گروهی از اشخاص که در مخاصمه شرکت نکرده اند یا مخاصمه را ترک کردهاند از قبیل افراد ذیل حمایت میکند :
ـ رزمندگان مجروح یا بیمار
ـ اشخاصی که در نتیجه جنگ از آزادی خود محروم شده اند .
ـ جمعیت غیرنظامی
ـ پرسنل پزشکی و مذهبی
فایده این تفکیک در تشخیص نوع مقرراتی است که در هر یک از این درگیری ها لازم الاجرا است . در درگیری های مسلحانه بینالمللی مقررات چهار کنوانسیون ژنو ۱۹۴۹ به علاوه پروتکل اول الحاقی ۱۹۷۷ به کنوانسیونهای ژنو قابل اجرا است . اما در درگیری های مسلحانه غیر بینالمللی ماده ۳ مشترک کنوانسیونهای ژنو، به علاوه پروتکل دوم الحاقی ۱۹۷۷ به کنوانسیونهای ژنو لازم الاجرا می شود . به این ترتیب برای تشخیص اینکه کدام مقررات بشردوستانه باید برای حمایت از قربانیان یک درگیری اجرا شوند نخست باید نوع درگیری را تشخیص داد .
بند سوم-تفاوت مخاصمات مسلحانه بینالمللی و غیر بینالمللی
با مطالعه گذرا بر تاریخچه مخاصمات،وجود دو نوع از این درگیریها قابل تمایز و تفکیک می باشد.«مخاصمات مسلحانه بینالمللی»و«مخاصمات مسلحانه غیر بینالمللی»هردو دارای عنصر درگیری مسلحانه وکاربری زور با هدف سیاسی می باشند.تنها تفاوت شکلی این دو نوع درگیری مسلحانه در ماهیت و شخصیت حقوقی طرفهای درگیری است.به این ترتیب که در اولی،طرفهای درگیر همان کشورها یا مخاطبین اصلی حقوق بین الملل می باشند که واجد ویژگیهای سرزمین،حاکمیت و حکومت،جمعیت و تاریخ مشخص بوده و در دومی،طرفها یا یکی از آن ها،گروه یا تشکیلاتی است که فاقد ویژگیهای یک کشور می باشد.
گفتار دوم- منابع حقوق بشردوستانه در مخاصمات مسلحانه بینالمللی
بند اول- عرف
با توجه به پیشینه طولانی پدیده جنگ میان قدرتها و کشورها، همانگونه که در مقدمه اشاره شد منابع عرفی حقوق مخاصمات یا همان حقوق جنگ به لحاظ وسعت،دامنه و تاریخ،مقدم بر سایر منابع بوده و علاوه بر آن جنبه تکمیلی خود را تا زمان حاضر نیز حفظ نموده است به نحوی که در مواقع سکوت یا ابهام سایر منابع حقوق مخاصمات،قواعد و مقررات عرفی در این خصوص راهگشا خواهد بود. به این ترتیب،عرف دارای جایگاهی اساسی در حقوق مخاصمات می باشد.عهدنامههای لاهه صراحتا مقررات مربوط به مخاصمات را به حقوق عرفی جنگ ارجاع می دهند.طبق شرط معروف«مارتنس»برای تکمیل قواعد نوشته شده،قواعد عرفی منبع سرشاری درحقوق جنگ محسوب می شوند و می توانند کمبودهای موجود در حقوق قراردادی را پر نمایند.[۱۵]
بند دوم- اصول کلی حقوقی
اصول کلی حقوقی در واقع فلسفه ایجادم قررات نوشته و نانوشته حقوق مخاصمات می باشد.شاید این اصول و ارزشها به صورت مستقل قابل استناد نباشند لیکن انعکاس همین اصول و ارزشهاست که عرف و قراردادهای حقوق جنگ را دارای حدود و ثغور می نماید.از جمله این اصول،«اصل حسن نیت»که پایه و اساس رابط بینالمللی را تشکیل داده و زیربنای حقوق جنگ نیز محسوب می شود، می باشد.
بند سوم – قراردادهای بین الملی
قراردادها از جمله منابع عمده مقررات حقوق مخاصمات هستند و بخش اعظم این مقررات به صورت حقوق قراردادی و مدون می باشند. این قراردادها را میتوان به ترتیب تاریخ انعقاد به شرح زیر برشمرد:
-اعلامیه پاریس مورخ ۱۶ اوت ۱۸۶۴ در زمینه قواعد جنگ دریایی؛
-عهدنامه ژنو مورخ ۲۲ اوت ۱۸۶۴ مربوط به حمایت از مجروحان،بیماران جنگی و کارکنان بهداری؛
-اعلامیه سن پترزبورگ مورخ ۲۹ نوامبر ۱۸۶۸ در مورد ممنوعیت استفاده از گلولههای انفجاری کالیبر کوچک؛
-اعلامیه نهایی کنفرانس بروکسل مورخ ۱۸۷۴ درباره مقررات و رسوم جنگ،
-عهدنامههای لاهه مورخ ۲۹ ژوئیه ۱۸۹۹ مشتمل بر دو قرارداد و سه اعلامیه در زمینه حقوق جنگ؛
-عهدنامه ۱۹۰۴ لاهه در مورد مصونیت کشتیهای بیمارستانی؛
-عهدنامه ۶ ژوئیه ۱۹۰۶ در مورد حمایت از بیماران و مجروحان جنگی؛
-عهدنامههای لاهه مورخ ۱۸ اکتبر ۱۹۰۷؛
-عهدنامه واشنگتن مورخ ۶ فوریه ۱۹۲۲ در زمینه منع استعمال گازهای خفقانآور،سمی یا مشابه آن ها و نیز مواد میکروبی؛
-عهدنامه ژنو مورخ ۲۷ ژوئیه ۱۹۲۹ در مورد رفتار با مجروحان یا بیماران و سرنوشت اسیران جنگی؛
-پروتکل لندن مورخ ۲۲ آوریل ۱۹۳۰ مربوط به قواعد جنگ دریایی؛
-قرارداد مورخ ۱۹۳۵ در زمینه حفاظت از بناهای تاریخی،مراکز علمی و هنری در زمان جنگ؛
-پروتکل لندن مورخ ۶ نوامبر ۱۹۳۶ در زمینه ممنوعیت حمله به کشتیهای بازرگانی توسط زیردریاییها؛
-کنوانسیونهای چهارگانه ژنو مورخ ۱۲ اوت ۱۹۴۹
-قرارداد لاهه مورخ ۱۴ می ۱۹۵۴ در زمینه میراث فرهنگی در زمان جنگ؛
-پروتکل اول ژنو مورخ ۱۰ ژوئن ۱۹۷۷؛ش -قرارداد ۱۹۷۷ در زمینه منع استفاده خصمانه از تکنیکهای تغییر محیط زیست طبیعی؛
-عهدنامه مورخ ۱۰ آوریل ۱۹۸۱ در مورد منع یا محدودیت استفاده از برخی سلاحهای کلاسیک با تخریب بالا؛
-قراردادهای مربوط به منع یا تحدید سلاحهای هستهای.[۱۶]
گفتار سوم -قلمرو حقوق بشردوستانه در مخاصمات مسلحانه
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 12:44:00 ب.ظ ]
|