برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون اسپیرمن استفاده شده است. ضریب همبستگی اسپیرمن برابر با (۱۱۷/۰-) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف و معکوس بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۲۸/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می­ شود.

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

فرضیه هفتم: اشتغال زوجین و تمایل آنان به برنامه ­های تنظیم خانواده
آزمون تحلیل یک طرفه واریانس میزان تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده را با توجه به اشتغال زوجین نشان می­دهد. در بررسی انجام شده مقدار F برابر با ۲۵۸/۴ می­باشد که با توجه به مقدار ۰۰۲/۰= Sig رابطه معنادار می­باشد و فرضیه تایید می­گردد.
فرضیه هشتم: میزان درآمد خانواده و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون اسپیرمن استفاده شده است. ضریب همبستگی اسپیرمن برابر با (۲۶۴/۰) است که نشان دهنده همبستگی متوسط بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۰۰/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می­ شود.
فرضیه نهم: ترجیح جنسی و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
آزمون تحلیل یک طرفه واریانس میزان تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده را با توجه به ترجیح جنسی نشان می­دهد. در بررسی انجام شده مقدار F برابر با ۲/۳ می­باشد که با توجه به مقدار ۰۴۲/۰= Sig رابطه معنادار می­باشد و فرضیه تایید می­گردد. بنابراین نتایج تحلیل داده ­ها نشان می­دهد که زوجین به لحاظ ترجیح جنسی به فرزند دلخواه­شان نرسیده­اند.
فرضیه دهم: ارزش­های دینی و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۰۸/۰) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۱۳۳/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود ندارد و فرضیه ما رد می­ شود.
فرضیه یازدهم: نگرش نسبت به داشتن فرزند و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم
با توجه به این که هر دو متغیر در سطح سنجش فاصله­ای قرار دارند بنابراین برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۱۰۶/۰-) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف و معکوس بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۴۹/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می­ شود. بر اساس معادله­­ رگرسیونی حاصل از نتایج آزمون:x 115/0-065/2- = y به ازای هر واحد تغییر در نگرش نسبت به داشتن فرزند، ۱۱۵/۰- واحد به تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده کاهش می­یابد.
فرضیه دوازدهم: میزان برابری در تصمیم ­گیری زوجین و تمایل آنان به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۰۴۵/۰) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۴۱۴/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود ندارد و فرضیه ما رد می­ شود.
فرضیه سیزدهم: میزان استفاده از رسانه­های جمعی و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
با توجه به این که هر دو متغیر در سطح سنجش فاصله­ای قرار دارند بنابراین برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۱۱۷/۰) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۳/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می­ شود. بر اساس معادله­­ رگرسیونی حاصل از نتایج آزمون: x114/0+548/2=y به ازای هر واحد تغییر در میزان استفاده از رسانه­های جمعی، ۱۱۴/۰ واحد به تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده اضافه می­ شود. افزایش استفاده از رسانه­های جمعی و متنوع و جذاب بودن این رسانه ­ها به ویژه رسانه­های نوین، به نظر پارسونز، جامعه­پذیری افراد را تغییر می­دهد. دیدگاه­ های افراد در مورد مسائل جامعه و در نتیجه در مورد روابط خانوادگی، با جامعه­پذیری جدید خویش، به سمت خانواده­هایی روی می­آورند که این رسانه ­ها بیشتر بر روی آن­ها تاکید دارند؛ چرا که پارسونز معتقد است در روابط جدید خانوادگی و در جامعه نوین، دیگر جامعه­پذیری افراد در خانه و خانواده شکل نمی­گیرد.
فرضیه چهاردهم: میزان نگرش نسبت به وسایل جلوگیری و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۲۲۸/۰) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۰۰/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می­ شود. بر اساس معادله­­ رگرسیونی حاصل از نتایج آزمون: x246/0+761/1=y به ازای هر واحد تغییر در میزان نگرش نسبت به وسایل جلوگیری، ۲۴۶/۰ واحد به تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده اضافه می­ شود.
۶- ۲- بحث
بی هیچ شبه، هر محقق اجتماعی، نه بدان جهت دست به کار تحقیقی می­زند که صرفا تحقیقی کرده باشد. بلکه هدف ارائه نتایجی دقیق به جامعه، سعی در اعمال یا پیاده کردن آن در عمل و انتقال و تبادلات علمی است. همانطور که مشاهده شد در این تحقیق از نظریه انتخاب عقلانی و تئوری اقتصادی استفاده شده است. در تئوری اقتصادی فرض بر این است که افراد هزینه و فایده استفاده از وسایل جلوگیری را در نظر می­گیرند با توجه به این نظریه فایده استفاده از وسایل جلوگیری از بارداری وقتی آشکار می­ شود که از حاملگی ناخواسته جلوگیری کند. با توجه به تحلیل داده ­ها وقتی زوجین فرزندان کافی دارند و نمی­خواهند فرزندان بیشتری داشته باشند بیشتر به روش­ها و وسایل جلوگیری از بارداری روی می­آورند.
با توجه به نظریه انتخاب عقلانی، انتخاب کنشگران برای وسایل جلوگیری از باداری بر اساس سود و زیان صورت می­گیرد و با محاسبه عقلانی و با توجه به سلسله مراتب و ترجیحات و منافعی که برای آن­ها دارند وسایل و روش­های جلوگیری از بارداری را انتخاب می­ کنند. نتایج نشان داده که زوجین با توجه به سنجیدن این که فرزند چقدر سود و هزینه دارد دست به انتخاب وسایل جلوگیری می­زنند وقتی که در یک جامعه فرزند زیاد ارزش نباشد و والدین به فرزندان دلخواه­شان دست پیدا کنند معمولا وسایلی را انتخاب می­ کنند که قدرت ریسک حاملگی را پایین می ­آورد.

۶- ۳- پیشنهادات:

۱- فعال نمودن رسانه­های جمعی جهت ترغیب و تشویق و آموزش زوجین برای استفاده صحیح از برنامه ­های تنظیم خانواده و هم­چنین استفاده صحیح از وسایل و روش­های جلوگیری از بارداری.
۲- با توجه به این که زوجین برای کسب اطلاعات در مورد برنامه ­های تنظیم خانواده تنها از مراکز بهداشتی می­توانند کسب اطلاع کنند لذا آموزش بیشتر به کارکنان و پرستاران مراکز بهداشتی برای اجرای دقیق و صحیح برنامه ­های تنظیم خانواده ضروری می­باشد.
۳- تلاش برای ایجاد کارگاه­ها و برنامه­هایی که در آن به نحو مناسب به دغدغه­ها و سوالات نسل­های جوان پاسخ داده شود.
۴- آموزش اصول خانوادگی متناسب با فرهنگ ایرانی- اسلامی بویژه در دوران قبل از ازدواج در برنامه‌های درسی دانش ­آموزان دبیرستان و مشاوره­های قبل از ازدواج.
۵- انجام پژوهش­هایی که در آن: ۱) دیدگاه­ های افراد مجرد و سالخورده نیز به عنوان نمونه مورد مطالعه بررسی گردد. ۲) سایر ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و به ویژه ابعاد روانی در موضوع مورد مطالعه بررسی شود تا سایر ابعاد این پدیده مورد مطالعه واقع شود. در این زمینه پیشنهاد می­ شود پژوهش­هایی با روش کیفی انجام گیرد.
۶- ۴- محدودیت­ها:
۱- وقت­گیر بودن جلب اعتماد پاسخگویان جهت مشارکت در تکمیل پرسشنامه.
۲- تکمیل برخی از پرسشنامه ­ها در مکان­های عمومی (سالن شبکه بهداشت و درمان) که در برخی مواقع موجب عدم تمرکز محقق و به ویژه پاسخگو می­گردید.
۴- مسائل و محدودیت­های مالی برای تحقیق.
فهرست منابع

منابع فارسی

آزاد ارمکی، تقی و امیر ملکی (۱۳۸۴). “تحلیل ارزش­های سنتی و مدرن در سطح خرد و کلان”. نامه علوم اجتماعی. شماره ۳۰٫ صص ۳۶-۲۷٫
امین، شکروی و هادن چاپمن، فیلیها (۱۳۸۳). مطالعه عوامل موثر بر بارداری­های ناخواسته در گروهی از زنان باردار شهر تهران. فصلنامه باروری و ناباروری، تابستان ۱۳۸۳ شماره ۱۹- صص ۲۵۸-۲۴۹٫
ایمان، محمد‌تقی (۱۳۸۸).مبانی پارادایمی روش‌های کمی و کیفی تحقیق در علوم انسانی. چاپ اول. قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه.
بشر دوست، نصرالله، فدتییان سیمین، بهادران، پروین (۱۳۸۹). “عوامل موثر در انتخاب روش­های پیشگیری از بارداری”. پژوهش در علوم پزشکی، سال ۱۳۸۹ شماره ۳۳- صص ۱۹-۱۶٫
بهنام، جمشید (۱۳۴۸). جمعیت شناسی عمومی. تهران: انتشارات موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی.
پارسا، احمد (۱۳۸۴). “فاصله گذاری موالید و عوامل موثر بر آن در میان زنان شهرستان بویراحمد”. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه شیراز.
تقوی، نعمت الله (۱۳۸۲). جمعیت و تنظیم خانواده. تبریز: جامعه پژوه، نشر دانیال.
تورجیان­فر، حسین (۱۳۸۵). “بررسی رابطه عوامل اجتماعی و فرهنگی با نگرش مردان نسبت به مشارکت در برنامه ­های تنظیم خانواده”. پایان نامه کارشناسی ارشد جمعیت شناسی، دانشکده علوم اجتماعی بخش جامعه‌شناسی و برنامه­ ریزی دانشگاه شیراز.
جهانفر، محمد (۱۳۷۷). جمعیت و تنظیم خانواده. نشر دهخدا. تهران: ایران.
حاجیان، کرم الله، اصنافی، نساء، جلودار، فاطمه (۱۳۸۲). انتخاب روش­های پیشگیری از بارداری و رابطه آن با سن، تعداد فرزندان و میزان تحصیلات در زنان همسردار ۴۹-۱۸ ساله روستای بابل. مجله علمی دانشکده پزشکی بیرجند، سال ۱۳۸۲ شماره ۱۰- صص ۱۰-۵٫
حاجیان، کرم الله، اصنافی، نساء، جلودار، محمد (۱۳۸۲). روند تغییرات هفت ساله در الگوی انتخاب روش­های پیشگیری از بارداری در جمعیت روستای بابل. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان، زمستان ۱۳۸۲- صص ۲۴-۱۹٫
حسینی، حاتم (۱۳۹۰). درآمدی بر جمعیت شناسی اجتماعی-اقتصادی و تنظیم خانواده. چاپ چهارم، ویراست دوم. همدان: انتشارات دانشگاه بوعلی سینا.
حسن­پور، شیرین و مهین یزدانی (۱۳۸۵). “رضایت مددجویان از ارائه خدمات تنظیم خانواده در مراکز بهداشتی-درمانی شهر تبریز”. مجله پرستاری و مامایی تبریز، شماره سوم، صص ۳۸-۳۳٫
دواس، دی.ای (۱۳۸۱). پیمایش در تحقیقات اجتماعی. ترجمه هوشنگ نایبی، تهران: نشر نی.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...