دانلود پروژه های پژوهشی با موضوع مدلسازی یک ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
![]() |
اشباع
sat
آب آند
w,a
آب کاتد
w,c
فصل اول
مقدمه
مقدمه
امروزه به دلیل بحران آلودگیهایزیستمحیطیناشی از مصرف سوختهایفسیلیروشهای پاک تولیدانرژی از اهمیتویژهای برخوردار است. بشر به سبب افزایشآلودگی و کاهش منابع سوخت طبیعی مجبور به یافتن راه حلی شد که در اینفرآیند،تولیدانرژی از طریقهیدروژن کشف شد. در طی مطالعات و آزمایشاتی که برایتولیدانرژی از طریقهیدروژن انجام میگردیدوسیلهای که هیدروژن را به عنوان سوخت استفاده میکردپیلسوختینامیدند. سیستمهایپیلهایسوختی به عنوان یکی از گزینههایتولیدانرژی پاک محسوب میشوند. توان تولید شده اینسیستمهایک گستره وسیعبین چند وات تا چند هزار کیلو وات را شامل میشود، به طوریکهاینسیستمهااز یک سوتامین کننده توان مورد نیازبراییکبیمارستان و یایک واحد ساختمانی به عنوان کاربرد ساکن، و از سویدیگرتامین کننده بخشی از توان مورد نیازیک فضا پیما، وسیلهنقلیه، لپ تاپ و یاحتی قلب مصنوعی به عنوان کاربردهای متحرک میباشند [۱]. دانشمندان معتقد بودند که هیدروژنمیتواند راه حلیکارآمدبرایتأمین بخشی ازنیازهایانرژیدنیا در آینده باشد. پیلسوختییکوسیلهای است که هیدروژن و اکسیژن را ترکیب کرده و آب و الکتریسیتهتولیدمیکند. انرژیتولید شده توسط پیلسوختیمیتواند در مصارف روزمره استفاده گردد.پیلسوختیمزایایبسیاری نسبت به وسایل مرسوم تولیدانرژی دارد از جمله این مزایا راندمان بالا،عدم ایجاد سر و صدا و آلودگیاست.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
ساخت لایههای مختلف پیلسوختینظیرلایههای نفوذ گاز، صفحات دو قطبی، غشاء و لایهکاتالیستدشوار بوده و نیازمندفناوریپیشرفتهایمیباشد. چون در ساخت این لایه ها از موادی نظیر فیبر بسیار نازک کربن، آیونومر، نفیون و … استفاده می شود که فرآوری آنها نیازمند یک پروسه پیشرفته و دشوار میباشد و در انحصار کشورهای خاصی قرار دارد، همچنین مراحل ساخت برخی از این لایه ها نظیر لایه کاتالیست که شامل فاز جامد، فاز غشاء و فضای خالی است بسیار پیچیده میباشد. بنابراین بدون انجام یکمدلسازی کامل از کل لایههایپیلسوختی، ساخت یک توده[۱]پیلسوختیکار دشواری خواهد بود.همچنین ممکن است پیل ساخته شده از نظر هزینههای تمام شده مقرون به صرفه نباشد. به منظور بررسیکارایی و عملکرد پیلهایسوختی،بایدلایههای مختلف یکپیلسوختی را مورد مطالعه قرار داده و شبیهسازی نمود. در اینپایاننامهمدلسازییکبعدی عملکرد یکپیلسوختی غشا پلیمری انجام میپذیرد، و تمامیلایههایاینپیلسوختی تک سلولیشبیهسازیمیشوند. مدل ارائه شده برایلایهکاتالیست، مدل تودهایمیباشد. این مدل افت غلظت موجود در منحنیقطبیتپیل را که در چگالیجریان بالا اتفاق میافتد بدون اضافه کردن روابط نیمهتجربی مربوط به افت غلظت درستپیشبینیمیکندهمچنین در حالتی که اندازه تودهها به سمت صفر میرود(تودههای بسیار کوچک) این مدل به مدل همگن ساده می شود. لایههای نفوذ گاز نیزکه در دو طرف آند و کاتد پیل قرار دارند با بهره گرفتن از معادلات مربوط به نفوذ گازهای چند جزئی مدل شدهاند. غشاء نیز با مدل کردن انواع مکانیزمهای انتقال آب که در آن وجود دارد شبیهسازی شده است. عملکرد یکپیلسوختی توسط منحنی ولتاژ بر حسب چگالیجریانبیانمیشود. این عملکرد با کسر نمودن افتهای مربوط به ولتاژ فعالسازی، اهمیک و غلظت از ولتاژ بازگشتپذیرپیل در یکچگالیجریان بدست میآید. سپس با تغییرچگالیجریان، منحنیجریان–ولتاژپیل بدست میآید. در اینپایاننامه معادلات حاکم بر عملکرد لایههای مختلف پیل (که ترکیبی از معادلات دیفرانسیل و معادلات جبریمیباشند) بدست آمده سپس این معادلات حل میگردد تا افتهایقید شده بدست آید. در انتها یکسری مطالعات پارامتری به منظور بررسیمیزانحساسیت تابع عملکرد به یکسریپارامترها انجام میپذیرد.
تاریخچه
اگرچهپیلسوختیبهتازگیبهعنوانیکیازراهکارهایتولیدانرژیالکتریکیمطرحشدهاستولیتاریخچهآنبهقرننوزدهمو کاردانشمندانگلیسیویلیامگرو[۲]برمیگردد.اواولینپیلسوختیرادرسال۱۸۳۹باسرمشقگرفتنازواکنشالکترولیزآب،طیواکنشمعکوسودرحضورکاتالیستپلاتینساخت.
واژهپیلسوختیدرسال۱۸۸۹توسطلودویکمند[۳]وچارلزلنجر[۴]بهکارگرفتهشد.آنهانوعیپیلسوختیکههواوسوختذغالسنگرامصرفمیکرد،ساختند.تلاشهایمتعددیدراوایلقرنبیستمدرجهتتوسعهپیلسوختیانجامشدکهبهدلیلعدمدرکعلمیمسئلههیچیکموفقیتآمیزنبود.علاقهبهاستفادهازپیلسوختیباکشفسوختهایفسیلیارزانورواجموتورهایبخارکمرنگگردید.
فصلیدیگرازتاریخچهتحقیقاتپیلسوختیتوسطفرانسیسبیکن[۵]ازدانشگاهکمبریجانجامشد.اودرسال۱۹۳۲بررویماشینساختهشدهتوسطمندولنجراصلاحاتبسیاریانجامداد.ایناصلاحاتشاملجایگزینیکاتالیستگرانقیمتپلاتینبانیکلوهمچنیناستفادهازهیدروکسیدپتاسیمقلیاییبهجایاسیدسولفوریکبهدلیلمزیتعدمخورندگیآنمیباشد.ایناختراعکهاولینپیلسوختیقلیاییبود، پیلبیکن[۶]نامیدهشد.او۲۷سالتحقیقاتخودراادامهدادتاتوانستیکپیلسوختیکاملوکارا، ارائهنماید.بیکندرسال۱۹۵۹پیلسوختیباتوان۵کیلوواتراتولیدنمودکهمیتوانستنیرویمحرکهیکدستگاهجوشکاریراتأمیننماید.
تحقیقاتجدیددراینعرصهازاوایلدهه۶۰میلادیبااوجگیریفعالیتهایمربوطبهتسخیرفضاتوسطانسانآغازشد.مرکزتحقیقاتناسا[۷]درپیتأمیننیروجهتپروازهایفضاییباسرنشینبود.ناساپسازردگزینههایموجودنظیرباتری(بهعلتسنگینی)،انرژیخورشیدی (بهعلتگرانبودن)وانرژیهسته ای (بهعلتریسکبالا)پیلسوختیراانتخابنمود.تحقیقاتدراینزمینهبهساختپیلسوختیپلیمریتوسطشرکتجنرالالکتریک[۸]منجرشد.ایالاتمتحدهآمریکافناوریپیلسوختیرا در برنامه فضاییجمینی[۹]استفادهنمودکهاولینکاربردتجاریپیلسوختیبود.پرت[۱۰]وویتنی[۱۱]دوسازندهموتورهواپیما،پیلسوختیقلیاییبیکنرابهمنظورکاهشوزنوافزایشطولعمراصلاحنمودهوآنرادربرنامهفضاییآپولو[۱۲]بهکاربردند.درهردوپروژهپیلسوختیبه عنوانمنبع برای تأمینانرژیالکتریکیبرایفضاپیمااستفادهشد[۲]. امادرپروژهآپولوپیلهایسوختیبرایفضانوردانآبآشامیدنینیزتولیدمیکرد. پسازکاربردپیلهایسوختیدراینپروژهها،دولتهاوشرکتهابهاینفنآوریجدیدبهعنوانمنبعمناسبیبرایتولیدانرژیپاکدرآیندهتوجهروزافزونینشاندادند.
ازسال۱۹۷۰فنآوریپیلسوختیبرایسیستمهایزمینیتوسعهیافت. تحریمنفتیازسال۱۹۷۳-۱۹۷۹ موجبتشدیدتلاشدولتمردانآمریکاومحققیندرتوسعهاینفنآوریبهجهتقطعوابستگیبهوارداتنفتیگشت.
درطولدهه۸۰تلاشمحققین، در جهتتهیهموادموردنیاز، انتخابسوختمناسبوکاهشهزینهاستواربود.همچنیناولینمحصولتجاریجهتتأمیننیرویمحرکهخودرودرسال۱۹۹۳توسطشرکتبلارد[۱۳]ارائهشد [۲].
تاریخچهپیلسوختیPEM
فنآوریپیلسوختیپلیمریدرسال۱۹۶۰درشرکتجنرالالکتریکتوسط گروب[۱۴] و نیدرچ[۱۵]ابداعشد. اولینموفقیتجنرال الکتریکدرتولیدپیلسوختیپلیمریدراواسطدهه۱۹۶۰درپیهمکاریاینشرکتباکمیتهنیرویدریاییآمریکا[۱۶] و رسته مخابرات ارتش آمریکا[۱۷]بهمنظورساختمولدهایکوچکبرقبود. اینمولدهاباسوختهیدروژنتولیدیازترکیبآبوهیدریدلیتیمتغذیهمیشدند. پیلسوختیتهیهشدهکوچکوقابلحملبودودرآنازکاتالیستگرانقیمتپلاتیناستفادهشدهبود[۴].
دربرنامههایفضاییمرکوری[۱۸]ازباتریبهعنوانمنابعتأمینانرژیاستفادهشدولیبرایپروژهآپولونیازبهوسیلهایباطولعمربیشتربود. لذابرایاینمنظورپیلهایسوختیپلیمریساختشرکتجنرالالکتریکموردتستوآزمایشقرارگرفت.ناسادرپروازهایفضاییبعدیخودازپیلسوختیقلیاییاستفادهنمود.
شرکتجنرالالکتریکفعالیتخودرادردهه۱۹۷۰باتوسعهفناوریالکترولیزجهتتجهیزاتزیردریاییباحمایتواحدتولیداکسیژننیرویدریاییآمریکاآغازنمود. ناوگان سلطنتیانگلیسی[۱۹]دراوایلدهه۱۹۸۰اینفناوریرابرایناوگانزیردریاییخودپذیرفت. دراوایلدهه۱۹۹۰سایرگروههانیزتحقیقاتدراینزمینهراآغازنمودند.آزمایشگاهملیلوسآلاموس[۲۰]ودانشگاهتگزاسروشهاییراجهتکاهشمیزانکاتالیستموردنیازآزمایشنمودند [۲].
مزایا و معایبپیلسوختی
عمدهترینمزایایپیلهایسوختی به شرح زیر هستند:
پیلسوختیآلودگیناشیازسوزاندنسوختهایفسیلیراحذفنمودهوتنهامحصولجانبیآنآب و گرمامیباشد.
درصورتیکههیدروژنمصرفیحاصلازالکترولیزآبباشدنشرگازهایگلخانهایبهصفرمیرسد.
به دلیلوابستهنبودنبهسوختهایفسیلیمتداولنظیربنزینونفت،وابستگیاقتصادی،کشورهایجهان سومراحذفمیکند[۲].
بانصبپیلهایسوختینیروگاهیکوچک،شبکهغیرمتمرکزنیروگستردهمیگردد.
پیلهایسوختیراندمانبالاترینسبتبهدستگاههایاحتراقی استفاده کننده از سوختهایفسیلیمتداولدارند.
هیدروژندرهرمکانی که حیات باشد (آب باشد) طی پروسه الکترولیزازآبوبرقتولیدمیگردد. لذاپتانسیلتولیدسوخت،غیرمتمرکزخواهدشد [۲].
اکثرپیلهایسوختیدرمقایسهباموتورهایمتداولبسیاربیصداهستند.
انتقالگرماازپیلهایدماپایینبسیارکممیباشد،لذاآنهابرایکاربردهاینظامیمناسبخواهندبود.
زمانعملکردآنهاازباتریهایمتداولبسیارطولانیتراست، مثلاًفقطبادوبرابرنمودنسوختمصرفیمیتوانزمانعملکردرادو برابرنمودونیازیبهدوبرابرکردن اندازهخودپیلنمیباشد.
به علتعدموجوداجزایمتحرکهزینهتعمیر و نگهداریازآنهابسیارکماست.
نصبوبهرهبرداریازپیلهایسوختیبسیارسادهومقرونبهصرفهمیباشد.
اینمولدهاقابلیتتولیدهمزمانبرقوحرارترادارند.
عمدهترینمعایبپیلهایسوختی:
تبدیلهیدروکربنبههیدروژنازطریقمبدلهنوزباچالشهاییروبروستوهنوزفنآوری کاملاًپاکنمیباشد.
پیلهایسوختیازباتریهایمتداولسنگینترهستندومحققیندرپیکاهشوزنآنهامیباشند.
تولیدپیلسوختیبدلیلنداشتنخطتولیدهنوزگراناست.
برخیپیلهایسوختیازموادگرانقیمتاستفادهمیکنند.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 07:55:00 ب.ظ ]
|