فایل های دانشگاهی| فصل سوم: روششناسی پژوهش – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
![]() |
ماهاجان و بنسون (۲۰۱۳) در پژوهش خود تاثیر عدالت سازمانی و سرمایه اجتماعی را بر عملکرد سازمان بررسی کردند. در این مطالعه ابعاد سرمایه اجتماعی به عنوان متغیر میانجی در تاثیر ابعاد عدالت سازمانی بر عملکرد سازمان تعریف شدند. نتایج نشان داد که مدل مفهومی پژوهش مورد تأیید قرار میگیرد و ابعاد عدالت سازمانی به صورت غیر مستقیم و سرمایه اجتماعی به صورت مستقیم بر عملکرد سازمان تاثیرگذار هستند (Mahajan & Benson, 2013).
الینگر و همکاران (۲۰۱۳)، در پژوهش خود از نظریه رفتار برنامهریزی شده جهت بررسی تاثیر ابعاد سرمایه اجتماعی بر عملکرد شغلی کارکنان استفاده کردند. همچنین در این پژوهش رابطه بین سرمایه اجتماعی و نگرشهای شغلی کارکنان شامل تعهد سازمانی و رفتارهای شهروندی سازمانی بررسی شد. نتایج نشان که میزان توجه و سرمایهگذاری سازمانهای خدماتی به بهبود سرمایه اجتماعی باعث بهبود عملکرد شغلی، تعهد سازمانی و بروز رفتارهای شهروندی سازمانی در بین آن ها میشود (Ellinger, Musgrove, Ellinger, & Bachrach, 2013).
فصل سوم: روششناسی پژوهش
مقدمه
انسان همواره در پی کشف حقایق و روابط بین پدیدههای هستی بوده و میباشد. این جستجو و کنکاش بشر که قدمتی به طول تاریخ دارد به مرور زمان انباشته شده و علم و دانش را ایجاد نموده است. دستیابی به حقیقت و فهم روابط از طریق پژوهش معنا مییابد. بعبارت دیگر پژوهشها را میتوان مجموعه کوششها و تلاشهایی تلقی نمود که محقق را در روشن ساختن و درک حقیقت یک موضوع یاری میکند. از جمله ویژگی های مطالعه علمی که هدفش حقیقتیابی است استفاده از یک روش تحقیق مناسب میباشد و انتخاب روش تحقیق مناسب به هدف ها، ماهیت و موضوع مورد تحقیق و امکانات اجرایی بستگی دارد و هدف از تحقیق دسترسی دقیق و آسان به پاسخ پرسشهای تحقیق است (خاکی ،۱۳۷۹).
در این فصل در مورد روش تحقیق، منابع جمع آوری اطلاعات و چگونگی و نحوه گردآوری اطلاعات بحث می شود. بنابرین ابتدا قلمرو مکانی و زمانی پژوهش ذکر میشود، سپس فرایند تحقیق مورد بررسی و موشکافی قرار میگیرد. پس از آن جامعه آماری تحقیق معرفی میگردد. در پایان به مرور مختصری از مبانی روش مدلسازی معادله ساختاری مورد استفاده در این پژوهش پرداخته میشود.
روش تحقیق
پس از آنکه هدفهای پژوهش، فرضیهها و متغیرها تعریف شدند، پژوهشگر باید راه یا روش پژوهشی که برای رسیدن به این اهداف، خواهد پیمود را مشخص کند. روش از نظر واژهای، راه رسیدن به هدف است. از این رو پژوهشگر با توجه به چارچوب نظری پژوهش و مدل تعریف شده (آنچه در فصل دوم بیان گردیده است) باید روش علمی گردآوری داده ها، تجزیه و تحلیل و تفسیر اطلاعات را مشخص نماید تا رسیدن به هدفها، امکانپذیر گردد.
پژوهش از دیرباز با انسان همراه بوده است و انسان در طول تاریخ به شیوه ها و روشهای مختلفی آن را انجام داده است. بدیهی است روشهای مختلف پژوهش و دستهبندیهای متعددی برای آن وجود دارد که در ادامه هر کدام از آن ها مورد بررسی قرار خواهند گرفت و نوع پژوهش حاضر در آن دستهبندی نیز مشخص خواهد شد.
روش تحقیق بر حسب هدف
پژوهش میتواند چهار هدف متفاوت را دنبال کند. وقتی پژوهشی به قصد کاربرد نتایج یافتههایش برای حل مسئله خاصی انجام میشود، چنین پژوهشی، پژوهش کاربردی نامیده میشود. اما زمانی که پژوهش برای افزایش دانش و درک ما از مسائل خاصی که عموماً در محیطهای سازمانی اتفاق میافتد و چگونگی حل آن ها انجام میشود، پژوهش بنیادی یا پایهای نامیده میشود. یافته های حاصل از این نوع پژوهش در ایجاد دانش در حوزه های مختلف مدیریت کمک میکند. وقتی پژوهش برای بررسی ارزیابی اثرات توصیه های پژوهشهای کاربردی انجام میشود، آن را پژوهش ارزشیابی مینامند و در نهایت زمانی که دانشی از حوزه بنیادی یا کاربردی توسعه داده میشود آن را پژوهش توسعهای مینامند (دانایی فرد و همکاران، ۱۳۹۰).
بنابرین با تکیه بر مطالب فوق میتوان ادعا نمود در این پژوهش جهت گیری از نوع کاربردی است زیرا مدیران سازمان مورد مطالعه (سازمان امور مالیاتی استان یزد) میتوانند از نتایج این پژوهش جهت افزایش سطح رفتار شهروندی کارکنان و نیز عملکرد شغلی آن ها استفاده کنند.
همچنین در یک دستهبندی دیگر پژوهشها را به انواع کمی، کیفی یا ترکیبی تقسیمبندی کردهاند. از آنجایی که در این پژوهش بر پایه مرور ادبیات نظری موضوع مدل مفهومی و فرضیههای پژوهش تدوین شده است و با بهره گرفتن از تحلیل داده های کمی جمع آوری شده از طریق پرسشنامه به رد یا تأیید مدل خواهیم پرداخت، این پژوهش از رویکرد کمی استفاده خواهد کرد.
نوع پژوهش
استراتژی پژوهش طرح کلی از این است که پژوهشگر به چه صورت به دنبال یافتن پاسخی برای پرسشهایش میباشد. با توجه به ماهیت پژوهش و برخی از عوامل اثرگذار، استراتژی پژوهش تعیین میشود. استراتژیهای پژوهش میتوانند از نوع تجربی، همبستگی، پیمایش، ساخت اجتماعی واقعیت، تئوری داده بنیاد، تاریخی، ترکیبی، اقدامپژوهی یا مطالعه موردی انتخاب شوند (دانایی فرد و همکاران، ۱۳۹۰). این پژوهش استراتژی پیمایش و همبستگی را به صورت همزمان به کار میگیرد. تحقیقات همبستگی برای کسب اطلاع از وجود رابطه میان متغیرها انجام میپذیرد ولی در آن ها الزاماًً کشف رابطه علت و معلولی مورد نظر نیست. در تحقیق همبستگی بر کشف وجود رابطه بین دو گروه از اطلاعات تأکید میشود، اینها اطلاعاتی است که در مورد یک متغیر در دو جامعه یا دو موقعیت گردآوری شده یا اطلاعاتی است که در خصوص دو یا چند متغیر در یک جامعه تهیه شده است. در این پژوهشها پژوهشگر میخواهد بداند که بین دو چیز یا دو گروه از اطلاعات رابطه و همبستگی وجود دارد یا خیر، یعنی اینکه آیا تغییر در یکی با تغییر در دیگری همراه است یا خیر (حافظنیا, ۱۳۸۸).
قلمرو پژوهش
در یک طبقه بندی دیگر، پژوهشها را به لحاظ مکان انجام آن تقسیمبندی میکنند. در این تقسیمبندی پژوهشها به پژوهشهای میدانی، کتابخانهای و آزمایشگاهی تقسیم میشوند. این پژوهش از لحاظ جمع آوری پیشینه پژوهش و مبانی نظری پژوهش، پژوهش از نوع کتابخانهای و از لحاظ روش انجام پژوهش و گردآوری اطلاعات، پژوهش از نوع میدانی می باشد.
جامعه و نمونه آماری پژوهش
جامعه پژوهش یا جایی که نتایج پژوهش قرار است به آنجا تعمیم یابد یا در آنجا اجرا شود، به مجموعهای از اشخاص، اشیاء، مکانها، رویدادها به طور کلی اموری اطلاق میشود که در یک یا چند صفت یا ویژگی مشترک باشند. علاوه بر ویژگیهای مشترک، اعضای هر جامعه صفتها یا ویژگیهای غیر مشترکی هم دارند که پژوهشگر مایل به مطالعه آن ها است. مطالعه میتواند به صورت کل شماری یعنی مطالعه کل جامعه پژوهش انجام شود مانند سرشماری و گاه با انتخاب درصدی از جامعه پژوهش به عنوان نمونه پژوهش انجام میشود (میرزایی, ۱۳۸۸).
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 12:28:00 ب.ظ ]
|