آیت اللهی و همکاران(۱۳۸۱) مطالعه‌ای با عنوان”میزان بروز عوامل خطر زای عفونت‌های تنفسی و اسهال در شیرخواران شیراز “به صورت توصیفی- تحلیلی و آینده نگر با پیگیری ۳۲۹ نوزاد هم‌گروه تولد که طی دو هفته متوالی در زایشگاه‌های شیراز به دنیا آمده و به روش تصادفی انتخاب شده بودند انجام دادند، گردآوری اطلاعات به وسیله پرسشنامه انجام گرفت نتایج این مطالعه نشان داد که میزان بروز عفونت‌های تنفسی و اسهال در کودکان کمتر از دو سال ۳۲/۲۷ و ۷۶/۴درصد می‌باشد(۴۰).

شمس و همکاران (۱۳۸۱) در مطالعه مقطعی با عنوان “نیاز های آموزشی مادران ‌در مورد اسهال حاد و کاربردORS[4] در منزل در کودکان زیر پنج سال” که بر روی ۳۴۷ مادر مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی گناباد که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند و ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه بود بیان کردند که ۳/۵۱ درصد مادران از علائم کم آبی و۳/۶۴ درصد آنان از نحوه تجویز ORS اطلاعی نداشتند، لذا آموزش دقیق و وسیع تر مادران در زمینه شناسایی علایم اسهال حاد و کم آبی، تحوه تغذیه، درمان و پیشگیری و موارد ارجاع به موقع کودک به صورت مدون و طراحی شده توسط مراکز بهداشتی و درمانی ضروری است(۴۱).

اسماعیل نیا (۱۳۷۸) مطالعه‌ای با عنوان”علل تب در کودکان با تب و تشنج در بیمارستان کودکان امیرکلا”به صورت توصیفی مقطعی انجام داد که در آن ۲۲۰بیمار با تشنج ناشی از تب مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه عفونت‌های تنفسی فوقانی و گاستروانتریت شایعترین علت تب در این بیماران می‌باشند(۱۲).

قرشی و همکاران (۱۳۸۹) مطالعه‌ای باعنوان “فراوانی تشنج در گاستروانتریت کودکان” به صورت توصیفی مقطعی طی سه سال در کودکان دو ماهه تا هفت ساله در دو گروه همراه و بدون تشنج مبتلا به گاستروانتریت در بیمارستان کودکان تبریز در دو گروه مورد و شاهد انجام دادند، نتایج نشان دادند که اکثرا تشنج در گاستروانتریت‌های خفیف همراه با تب بالا و سابقه مثبت تشنج در فامیل درجه یک اتفاق می افتد(۱۴).

رمضانی و همکاران (۱۳۸۲) پژوهشی مداخله‌ایی و نیمه تجربی با عنوان “تاثیر آموزش مراقبتی طراحی شده بر عملکرد مادران در مراقبت از شیرخواران مبتلا به پنومونی”بر روی ۶۶ مادر که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند، در بیمارستان مرکز طبی کودکان شهر تهران انجام دادند. ابزار جمع‌ آوری اطلاعات پرسشنامه و چک لیست مصاحبه ای – مشاهده ای بود. که نتایج آن بیان کرد به کار گیری برنامه آموزشی بر عملکرد مادران تاثیر بسزایدارد (۴۲).

سجادی و شمسی(۱۳۸۸) پژوهشی با عنوان”بررسی تاثیر آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی به مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک در خصوص تشنج ناشی از تب در کودکان” به صورت مداخله‌ایی و نیمه تجربی بر روی ۱۰۰ مادر انجام دادند. روش گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود و نتایج آن نشان داد که هر چه آگاهی، حساسیت، شدت و منافع درک شده افزایش و موانع درک شده مادران جهت پیشگیری از تشنج ناشی از تب کاهش یابد عملکرد در زمینه پیشگیری از تشنج ناشی از تب بیشتر می‌شود(۱۱).

شریفی‌راد و همکاران (۱۳۸۷) پژوهش مداخله‌ایی با عنوان”بررسی تاثیر آموزش بهداشت بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر عملکردهای پیشگیری کننده از کشیدن سیگار در دانش آموزان اول دبیرستان”انجام دادند، نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش میانگین نمره اجزای مدل اعتقاد بهداشتی(حساسیت،شدت،منافع ‌و موانع درک شده ) نمره عملکردهای پیشگیری کننده از کشیدن سیگار هم افزایش می‌یابد(۴۳).

سعیدی (۱۳۸۳) پژوهشی با عنوان “بررسی تاثیر برنامه آموزش بهداشت بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیری کننده دختران دانش آموز در خصوص بیماری پوکی استخوان در شهرستان گرمسار”انجام داد و نتایج آن بیان نمود که میانگین نمره آگاهی، حساسیت، شدت، منافع درک شده و اتخاذ رفتارهای بهداشتی در دانش آموزان گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری افزایش یافته است که این نتایج کارایی این مدل را در اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده تأیید می‌کند(۴۴).

عروجی و همکاران(۱۳۹۰) پژوهشی با عنوان”نگرش رانندگان موتور سیکلت شهر خمین در استفاده از کلاه ایمنی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی ” به صورت توصیفی – تحلیلی بر روی ۳۸۴ نفر از رانندگان موتورسیکلت که به صورت نمونه گیری به روش آسان از افراد در دسترس با بهره گرفتن از پرسشنامه انجام شد بیان نمود که اجرای برنامه های آموزشی مناسب بر اساس سازه‌های مدل اعتقاد بهداشی بر استفاده از کلاه ایمنی مؤثر می‌باشد(۴۵).

۲-۲) مطالعات انجام گرفته خارجی

در مطالعه­ ای(۲۰۰۹) با عنوان “اصلاح رفتار مراقبت فوری مادران ‌در مورد علائم خطر کودکان” از طریق یک مداخله اجتماعی در لوزاکا زامبیا بیان شد که تعداد زیادی از مرگ کودکان کشورهای در حال توسعه ناشی از به تأخیر انداختن مراقبت توسط خانواده ها است اما کوشش‌های اجتماعی مراقبت‌های ادغام یافته اطفال که توسط یونیسف وWHOتوسعه یافته بی‌نتیجه است. در این مطالعه ‌در مورد اهمیت نشانه های خطر و عملکرد مراقبت فوری از طریق مداخله اجتماعی با برنامه پایش رشد مثبت[۵](GMP+) درنواحی سطح پایین لوزاکا زامبیا آموزش داده شد. این مطالعه مقطعی بود و داده ها از طریق مصاحبه جمع‌ آوری شد و برای تشخیص اثر مداخله بر مراقبت، مادران را در دو گروه آزمون و کنترل مقایسه کردند در مراکزی که ‌در مورد نشانه های خطر آموزش داده بودند نسبت مراقبت فوری مادران از ۷/۳۵ درصد به ۵/۵۱ درصد افزایش یافت و در پایان بیان شدکه برنامهGMP+ و آموزش نشانه های خطر می‌تواند مراقبت مادران را در بیماری‌های شدید کودکان بهبود دهد .بنابراینGMP+ دارای توانی است که مرگ کودکان را در کشورهای در حال توسعه کاهش دهد(۴۶).

پژوهشی(۲۰۱۲) با عنوان “مراقبت از بیماری‌های نوزادان در کشورهای سطح پایین و متوسط” انجام شد که نشان می‌دهد علی‌رغم موفقیت‌های اخیر در کاهش میرایی کودکان مرگ نوزادان همچنان بالا است که بیان می کند۴۱ درصد مرگ کودکان کمتر از پنج سال در سراسر جهان در این سنین اتفاق می افتد، عفونت‌ها به عنوان علت اصلی و محدودیت در مراقبت از نوزادان بیمار در میزان بالای میرایی دخالت دارند این تحقیق به صورت مرور متون سیستماتیک بر مطالعاتی که نسبت مراقبت مطلوب از نوزادان بیمار و مشکوک به بیماری در کشورهای سطح پایین و متوسط را گزارش کرده بودند انجام گرفت(۴۷).

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...