در بین دو مزرعه آلوده شماره ۱ و ۲ موجود در هر منطقه در میزان رشد طولی ریشه تفاوت­های مشاهده می­ شود این اختلاف رشد در طول ریشه در اثر غلظت نفت سفید استفاده شده در یک مزرعه نسبت به مزرعه دیگر برای ازبین بردن علف­های هرز می­باشد اگر غلظت استفاده شده بیشتر از حد مورد نیاز باشد باعث کاهش رشد طولی ریشه گیاه می­ شود. چاینا و همکاران (۱۹۹۷) نیز در مطالعات خود به کاهش معنی­دار در رشد ۷ گیاه مورد مطالعه خود شامل گندم، جو، آفتابگردان، ذرت، لوبیا، شبدر و کاهو در حضور آلاینده­های نفتی در خاک اشاره کردند و بیان نمودند که این کاهش رشد و عملکرد ماده خشک گیاهی با افزایش غلظت این آلاینده­های آلی به صورت غیر­خطی افزایش یافت. ایشان کاهش ۳۰ درصدی رشد ذرت پس از یک دوره ۱۱۰ روزه در غلظت ۲/۱ درصدی TPHs در خاک و کاهش بیش از ۸۰ درصدی رشد و عملکرد گندم و لوبیا در غلظت ۳/۰ درصدی TPHs خاک را مشاهده کردند ودلیل آن را سمیت ایجاد شده به سبب وجود این آلاینده­های آلی در خاک و هم­چنین ایجاد محدودیت در رشد و توسعه ریشه و کاهش قابلیت جذب آب و عناصر غذایی برای این گیاهان می­دانند.

( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

ضریب آبگذری خاک تیمار شده با هیدروکربن به علت داشتن خواص آبگریزی کاهش می­یابد که منجر به اختلال در نمو ریشه­ها و کاهش آب و مواد غذایی می­گردد (یدو و فایمی[۱۰۳]، ۱۹۷۵). بنابراین کاهش رشد گیاهان ممکن است به علت تنش ناشی از کمبود آب باشد که سبب القای نشانه­ های بازدارندگی ABA در ریشه می­گردد (رایلی و همکاران[۱۰۴]، ۱۹۹۶).
بنابراین به نظر می­رسد که به سبب حضور آلاینده­های نفتی در خاک و ویژگی­های آبگریزی این ترکیبات، قابلیت دسترسی رطوبت و عناصر غذایی برای ریشه این گیاهان کاهش یافته (بوثرت و بارثا ۱۹۸۴) و لذا سبب محدودیت رشد و استقرار ریشه در خاک­های آلوده شده است اسچنور[۱۰۵] (۱۹۹۷). پراکنش آلاینده­های نفتی به ویژه ترکیبات سبک­تر در خاک نیز ممکن است بر رشد و نمو ریشه و ایجاد سمیت برای گیاهان اثر گذاشته باشد (کیمی و همکاران[۱۰۶]، ۲۰۰۶).

۳-۴ وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه سبزیجات برگی

۱-۳-۴ وزن تر اندام هوایی سبزیجات برگی

نتایج تجزیه واریانس تیمار وزن تر اندام هوایی گیاه گشنیز، جعفری و شوید در جدول (۳-۴) آورده شده است. اثر تیمارهای مکان، گیاه، مزرعه و اثر متقابل گیاه در مکان و مکان در مزرعه بر وزن تر اندام هوایی گیاه در سطح آماری ۱ درصد معنی­دار گردید، اما اثر متقابل گیاه در مزرعه بر وزن تر اندام هوایی گیاه در سطح آماری ۵ در­صد معنی­دار شد. همچنین اثر تیمار تکرار مکان و اثر متقابل تیمار گیاه در مزرعه در مکان بر وزن تر اندام هوایی گیاه معنی­دار نبود.
(جدول) ۳-۴ تجزیه واریانس اثر آلودگی نفت سفید بر شاخص­ های وزن تر و خشک برگ و ریشه سبزی­های گشنیز، جعفری و شوید

میانگین مربعات

درجه آزادی

وزن­تر اندام هوایی (گرم)

وزن­تر ریشه(گرم)

وزن­خشک اندام هوایی (گرم)

وزن­خشک ریشه(گرم)

مکان

۲

**۳۸/۴۸۱

**۲۹/۷

**۳۰/۵

**۸۲/۲

تکرارمکان

۶

ns99/3

ns61/0

ns13/0

ns03/0

گیاه

۳

**۲۲/۳۳۴

**۸۲/۳

**۶۲/۳

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...