(۳۵)
که M دامنه انتخاب بوده، میزان عملکرد توسط کروموزوم اختصاصی i ( انتقال رسوب) برای مورد j (رسوب) و میزان هدف برای تطابق بیشتر مدل با واقعیتJ (میزان رسوب) است. اگر (صحت) کمتری مساوی ۰۱/۰ باشد، سپس صحت آن برابر با صفر باشد، و fi= fmax= CiM که در این مطالعه۱۰۰ =M بنابراین ۱۰۰۰ fmax= می­باشد. مزیت این نوع از معادلات این است که سیستم می ­تواند راه حل بهینه را پیدا کند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

دوم اینکه در نهایت (جواب آخری هدف ) T و معادلاتF باعث بوجود آمدن یک کروموزوم می­شوند. به هر حال یک تخمین خوب نیازمند معادلات لازم و کافی می­باشد. در این مطالعه ۴ اپراتور (√,+,-,*,/) و بعضی توابع پایه ریاضی ((X2, Power, X3, X4, ln استفاده شده است.
سومین گام مهم انتخاب ساختار کروموزوم، طول کروموزوم و تعداد ژن­ها می­باشد. در اینجا ما ابتدا از یک ژن با دو سر انتخاب استفاده و سپس تعداد سرهای ژن را افزایش دادیم. با هر بار اجرای مدل در قسمت training و testing اگر تعداد سرهای ژن بیشتر از ۷ و تعداد ژن بیشتر از ۳ می­شد این رابطه معنی­دار نخواهد بود.
چهارمین گام بزرگ تلفیق اپراتورها می­باشد. در این جا دو رابطه ریاضی (( tan, sin نیز به معادلات قبلی اضافه شد که نتایج انطباق بهتری حاصل شد.
گام آخری پنجمین مرحله ترکیب اپراتورهای مختلف می­باشد (جهش، جا به ­جایی و جهش متقاطع).
برای مدل GEP 76 داده ورودی استفاده شد. از این ۷۶ داده ۷۰% برای آموزش و ۳۰% دیگر برای یادگیری یا مرحله testing استفاده شد. حداکثر اندازه برنامه نیز ۳۷ می­باشد. در نرم­افزار GEP 4.3 نیز مراحل ارزیابی رسوب سیلاب­ها همچون نرم­افزار HEC RAS 4.1 در سیلاب­های دوره آماری و تغییرات زمانی آن بررسی شد.

۳ -۱۳ تعیین نسبت بار بستر به بار معلق از روش های تجربی

با مشخص شدن شیب طولی رودخانه(SR)، نسبت بار بستر به بار معلق (K) را می توان با استفاده ازنمودار تجربی که در شکل (۳-۵) نشان داده شده است تعیین نمود(۱۹۸۶، Petersen).

شکل(۳-۵)-نمودار تجربی نسبت باربستر به بار معلق در رودخانه ها (۱۳۸۶، Petersen)
پس از تعیین بار معلق از بار کل به منظور ارزیابی آن­ها با رسوب اندازه ­گیری شده در ایستگاه هیدرومتری کشکان پلدختر مراحل زیر به منظور تحلیل و بررسی نحوه انتقال رسوب آن در این ایستگاه انجام شد:

۳-۱۴ آنالیز رسوب در نرم­افزارهای HEC RAS 4.1 و GEP 4.3

به منظور آنالیز رسوب معلق در دوره مشاهداتی و اندازه ­گیری شده طی مراحل واسنجی و اعتبارسنجی در هرسیلاب در نم­افزار های HEC RAS 4.1 و GEP 4.3 مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. همچنین رسوب تجمعی سیلاب­ها در هر دو دوره واسنجی و اعتبارسنجی تجزیه و تحلیل خواهد شد.

۳-۱۵ تغییرات انتقال رسوب سیلاب­ها، در ماه­های سیلابی در نرم­افزار­های HEC RAS 4.1 و GEP 4.3

جهت ارزیابی نحوه شبیه­سازی رسوب در سیلاب­های هر ماه سیلابی، رسوبات به صورت تجمعی در هرماه مورد ارزیابی قرار می­گیرند.

۳-۱۶ متوسط انتقال رسوب در نرم­افزارهای HEC RAS 4.1 و GEP 4.3

بررسی مربوط به متوسط انتقال رسوب جهت مقایسه با متوسط انتقال رسوب در ایستگاه کشکان پلدختر در هریک از نرم­افزارها می­باشد و در نهایت نتیجه هر دو نرم­افزار با هم مقایسه خواهند شد.

۳-۱۷ درصد انتقال رسوب سیلاب­ها در نرم­افزار HEC RAS 4.1 و GEP 4.3

درصد انتقال رسوب در هریک از ماه­های سیلابی، و مقایسه آن در هر دو نرم­افزار با داده ­های اندازه ­گیری شده در ایستگاه به منظور مقایسه درصدی و اطلاع از افزایش یا کاهش آن در ماه­های با وقوع سیل با دبی سیل بالا یا کم می­باشد.

۳-۱۸ واسنجی و صحت سنجی مدل­ها

در این قسمت برای ارزیابی شبیه­سازی رسوب سیلاب­ها نرم­افزارهای به­کاربرده شده و دقت شبیه­سازی رسوب در آن­ها، در این تحقیق از معیارهای ناش- ساتکلیف[۳۱]و ضریب همبستگی استفاده شد که روش ان به تفصیل در زیر آمده است.

۳-۱۹-۱ معیار ناش- ساتکلیف (C1)

ناش و ساتکلیف (۱۹۷۰) یک ضریب بی­بعد به نام کارایی مدل NS ارائه دادند. این معیار تحت عنوان ناش و ساتکلیف معروف است. این معیار نشان دهنده دقت شبیه­سازی مدل بوده و شامل استاندارد واریانس باقی مانده­ها می­ شود. این معیار از مقادیر منفی تا ۱ تغییر می­ کند و هرچه به ۱ نزدیکتر شود نشان دهنده تناسب بین مقادیر مشاهداتی و مقادیر شبیه­سازی شده می­باشد.
(۳۶)
که در آن داده شبیه­سازی شده و داده اندازه ­گیری شده، شماره داده،تعدادکل داده­هاست.

۳-۱۹-۲ معیار ضریب همبستگی:

این ضریب به منظور تعیین میزان رابطه، نوع و جهت رابطه­ بین دو متغیر فاصله­ای یا نسبی و یا یک متغیر فاصله­ای و یک متغیر نسبی به کار برده می­ شود. چندین روش محاسباتی معادل می­توان برای محاسبه­ی این ضریب تعریف نمود.
– روش محاسبه با بهره گرفتن از اعداد خام :
(۳۷)
که در آن x داده ­های اندازه ­گیری شده و y داده ­های شبیه سازی شده است.
فصل چهارم
نتایج

۴- نتایج

در این فصل نتایج هر یک از مراحل تحقیق و اجرای نرم­افزارها به صورت جدول، شکل و نمودار آورده شده است.

۴-۱-نتایج آزمون داده ­ها

با انجام آزمون کفایت و همگنی نتایج نشان داد که داده ­های مورد استفاده همگن بوده و طول دوره آماری برای بررسی انتقال رسوب سیلاب­ها کافی می­باشند.

۴-۲- منحنی سنجه رسوب و معادله توانی آن در ایستگاه کشکان پلدختر

با توجه به جدول(۴-۱)، منحنی سنجه مدل حد وسط دسته­ها دارای کمترین میانگین مربعات خطا و بهترین قابلیت پیش ­بینی است در نتیجه این مدل به عنوان مناسب­ترین مدل برآورد رسوب معلق از میان مدل­های مورد بررسی تعیین می­گردد. منحنی سنجه حاصل از روش حد وسط دسته­ها برای بارمعلق در ایستگاه کشکان پلدختر در شکل (۴-۱) آمده است.
جدول(۴-۱) مقادیر میانگین مربعات خطا در مدل­های مورد بررسی

MSE

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...