پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه ها با موضوع مدل سازی کاهش نابرابری های آموزشی مناطق … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
![]() |
گزارش یونیسف در سال ۲۰۱۲ درباره نابرابری آموزشی در بین دختران و پسران کشورهای مختلف حاکی از وجود نابرابری آموزشی در بین دختران و پسران است اما در این گزارش مطرح شده است که در تمامی کشورهایی که یونیسف در جهت کاهش نابرابری جنسیتی مداخلاتی انجام داده است میزان نابرابری جنسیتی در آموزش و پرورش رو به کاهش است
ازجمله معروفترین سازمان هایی که در زمینه مطالعات شاخص های آموزشی پیشرو بوده وعملاً کارکرده است. سازمان همکاری توسعۀ اقتصادی (OECD) است .یکی از تحقیقاتی که با بهره گرفتن از شاخص های آموزشی به اندازه گیری نابرابری آموزشی پرداخته است پروژه INES می باشد که توسط OECD از سال ۱۹۹۲ شروع شده است در تلاش است تا نابرابری بین افراد (نابرابری درون گروهی) تفاوت بین گروه های مختلف مانند جنس و سن و و بین گروههایی با درآمد منطقه جغرافیایی و تحصیلات والدین مختلف را بسنجد. این تحقیق شاخص های مختلفی در رابطه با نابرابری در بروندادهای آموزشی ایجاد کرده است معمولا تمرکز اخص ها بر روی توزیع نتایج بر اساس نمرات پیشرفت تحصیلی یا نسبت دانش آموزانی که به یک سطح عملکرد معینی می رسند.در سال ۱۹۹۵ انجمن عمومی کمیته برنامه شاخص ها ۶ حوزه ترجیحی برای INES معین کرد که یکی از آنها تدوین شاخص هایی برای مشخص کردن نابرابری آموزشی بر اساس جنسیت بود. در سال ۱۹۹۸ تلاش گروه انجام دهنده پروژه برای تدوین چهارچوبی مفهومی و تدولوژیکی برای سیستمی از شاخص های نابرابری آموزشی متمرکز بود که حاصل آن ارائه سیستمی متشکل از شاخص های زمینه فرایند نتایج داخلی و نتایج خارجی بود. در سال ۱۹۹۷ بر اساس برنامه شاخص های OECD یازده کشور توسعه یافته از سراسر دنیا به همراه یونسکو و ا ی سی دی پروژه WEI[96] به منظور تولید مجموعه ای از شاخص های واقعی برای مقایسه بین المملی گرد هم آمدند. در گزارش ۱۹۹۹ آمده است که کشورها نابرابری را در ۱٫ دستیابی به مدرسه، انتظارات از مدرسه(امید به مدرسه ) و کیفیت آموزش و پرورش تجربه می کنند همچنین نابرابری بین دختران و پسران اقوام مختلف و ساکنان شهر و روستا مشاهده می ود اما در این پروژه هیچ شاخصی ارائه نشده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
یکی دیگر ازمعروف ترین گزارش های تفصیلی دربارۀ شاخص های آموزش وپرورش مربوط به «مرکز ملی آمارهای آموزشی» در دپارتمان آموزش وپرورش ایالات متحده می باشد .(NCES,2000) این گزارش را می توان یک چارچوب مفهومی و عملی معتبر درزمینۀ شاخص های آموزشی دانست که به خوبی تصویرکیفیت آموزش وپرورش رامنعکس کرده است .گزارش مزبور شامل ۱۳ شاخص دربخش های مختلف آموزش وپرورش شامل معلمان، کلاسها و مدارس می باشد. این گزارش به خوبی ارتباط میان شاخص های فوق ویادگیری دانش آموزان را روشن می نماید. یادگیری دانش آموزان به عنوان ماموریت وهدف اصلی نظام آموزش وپرورش ،برآیندی ازتاثیرات عوامل مزبور می باشد که بطورتنگاتنگ بایکدیگر درارتباط متقابل قراردارندوکیفیت هرعامل،برسایرعوامل تاثیرمستقیم داردوکیفیت همه آنهابریادگیری دانش آموزان موثراست .ازنکات برجسته دیگراین گزارش آن است که چگونه اندازه گیری شاخص های فوق هریک ازعوامل فوق رامشخص کرده وچگونگی ومیزان کمی وکیفی بودن آنها راتعریف نموده است که درتصویر زیردیده می شود:
جدول ۲-۴٫ سطح عینیت شاخص های آموزش وپرورش( اقتباس از(NCES,2000
عینیت بالا
عینیت متوسط
عینیت پایین
روش معلم
توسعه حرفه ای
پداگوژی
تجربه معلم
فناوری
اهداف آموزشی
مهارتهای آکادمیک معلم
محتوای دروس
رهبری مدرسه
اندازه کلاسها
انضباط
جو آکادمیک
باتوجه به جدول فوق می توان به این نکته مهم توجه کرد که همه شاخص های تربیتی به صورت کمی وعددی مطلق درنمی آیندواصولاً میزان عینیت شاخص ها متغیراست.بنابراین نمی توان ازلحاظ کردن شاخص های با عینیت کمتر درتعلیم وتربیت صرف نظر کرد. چه بسا اهمیت وارزش این شاخص ها به مراتب بیشترازشاخص های کمی باشد.
دفتربین المللی تعلیم وتربیت درنمایه شماره ۱۱ خود اقدام به عرضه یک چارچوب عملیاتی بسیار ارزشمنددرخصوص «یادگیری آکادمیک واحساسی – اجتماعی» نموده است .این نمایه شامل محتوای زیر می باشد
۱- یادگیری نیازمند مراقبت است
۲- تدریس هرروزۀ مهارت های زندگی
۳- برقراری ارتباط میان آموزش احساسی – اجتماعی بادیگر خدمات مدرسه
۴- استفاده ازفرایند هدف گذاری با تاکید برآموزش
۵- استفاده از رویه های متنوع آموزشی
۶- توسعه خدمات ارتباطی با ایجاد همدلی
۷- درگیرکردن والدین
۸- ایجاد مهارت های احساسی- اجتماعی به تدریج وبه صورت نظامند
۹- آمادگی وحمایت ازطرح های توسعه منابع انسانی درمدرسه
۱۰- ارزشیابی از آنچه انجام می شود
این چارچوب بامحورقراردادن «تربیت همه جانبه شاگرد» سعی دارد با ایجاد قابلیت های ارزشمندی مانندمسئولیت پذیری ،شهروندی؛تربیت منش،سلامت،زندگی خوب،ارتباطات اجتماعی،احترام به دیگران وتصمیم گیری اخلاقی صحیح به تربیت شهروند آگاه ومسئولیت پذیر کمک کند. برای نیل به این هدف هم ازتمامی اعضای ذیر بط درمدرسه وخارج ازمدرسه استفاده می کند. یادگیری اجتماعی حاصل همکاری خانه ،مدرسه وجامعه است .این امربه تدریج صورت می گیرد . البته نیازمند زمینه سازی است . ارزشیابی ازمهارت های اجتماعی وعاطفی با بهره گرفتن از آزمون نظرات ،مستندکردن حرکات ،مشاهده رفتارها،ونشان دادن پیشرفت ها انجام می گیرد.(Elias 2003)
باتانی[۹۷](۱۹۹۶) درمقاله ای تحت عنوان “نشانگرهای آموزشی بین المللیO.E.C.D”این شاخص ها رامدنظر قرارداده است.اوبه عنوان رییس طرح سیستم شاخص های آموزشی بین المللی درمرکز تحقیقات ونوآوری آموزشی درسازمان همکاری وتوسعۀ اقتصادی درپاریس درمقالۀ خود ۳ مجموعه ازنشانگرهای آموزشی را تحت عناوین کلی شاخص های زمینه ،فرایند ومنابع شامل شاخص های مالی،مشارکت؛تحقیق وتوسعۀ آموزشی وتصمیم گیری وشاخص های برونداد بررسی کرده است.
ویندهام[۹۸](۱۹۸۰) فرایندآموزشی رابه ۴ دستۀ درونداد،فرایند،برونداد وپیامدتقسیم نموده است . وی درمجموعۀ دروندادها زیرمجموعه های ویژگی معلم ،تسهیلات،ابزار ووسایل،موادآموزشی وتوانایی های مدیریتی را گنجانده است . شاخص های فرایندی شامل۳ شاخص رفتارمدیریت ،تخصیص زمان معلم وتخصیص وقت دانش آموز است .ویندهام شاخص های برونداد رابه ۴ دسته نتایج مهارتی، موفقیت ،نتایج رفتاری،نگرشی ونتایج برابری تقسیم می کند وآخرین دستۀ شاخص ها ،شاخص های نتایج هستند که شامل ادامۀ تحصیل،موفقیت دردوره های آموزشی بعدی ؛اشتغال ،عایدی ؛نگرش ها ورفتارها وعوامل برونی می شوند.ویندهام می گوید:هدف وی از ارائه این شاخص ها آن است که این شاخص ها وضعیت فعالیت های آموزشی را ارائه دهند؛اهداف مختلفی رابرای منابع انسانی وآموزشی درآینده تعیین کنند؛مبنایی برای تعریف پیشرفت نظام مند به سوی کاربرد بهتر منابع توسط نظام ها یاسازمان های آموزشی باشند وپایه ای برای مقایسۀ سیستم های آموزشی با یکدیگر فراهم نمایند.شاخص های ویندهام بیشتر معطوف به آموزش ابتدایی است وبرخی از آنها کیفی می باشند.
مک موهان[۹۹](۱۹۹۳) درمجموعۀ شاخص های خود ابتدا شاخص های مربوط به معلمان رامی آورد.چراکه معتقداست معلمان یکی از اصولی ترین دروندادها درفرایند آموزش وپرورش هستد. دراین مورد وی به ذکر ۷ شاخص می پردازد. سایردروندادهای مهم نظام آموزشی به نظر وی شامل تعداد دانش آموزان ،پیشینۀ آنها،کیفیت وکمیت متون آموزشی ودرسی وموادآموزشی نوین می باشند. درمجموعۀ شاخص های فرایندی،مک موهان به ۶ شاخص اشاره می کند.نشانگرهای پیامد برای اومهم هستند به این دلیل که او می گوید شاخص ها مشارکت نظام آموزشی را درفرایند توسعه نشان می دهند.
یکی از تحقیقات مطرح درباره برابری سیستم های آموزشی پروژه گروه اروپایی تحقیق درباره برابری در سیستم های آموزشی (EGREES) می باشد در این تحقیق که توسط گروه اروپایی تحقیق درباره برابری سیستم های آموزشی در از سال ۲۰۰۱ شروع شده است و در سال ۲۰۰۵ گزارش نهایی آن به دو زبان فرانسوی و انگلیسی منتشر شده است. در این مطالعه وضعیت سیستم های آموزشی ۲۵ کشور عضو اتحادیه اروپا با بهره گرفتن از شاخص های آموزشی مورد بررسی قرار گرفته است.سوالاتی که در این تحقیق بدانها پاسخ داده شده است عبارتند از:
-
- میزان نابرابری در بین سیستم های آموزشی کشورهای عضو اتحادیه اروپا چقدر است؟
- مزایای آموزش و پرورش در این کشور ها چیست و میزان نابرابری های زمینه ای( اقتصادی و اجتماعی) چقدر است و آیا تاثیر آموزش و پرورش بر روی حوزه های معینی از جمله تحرک اجتماعی و اقتصادی بین نسلی شهروندان معنی دار است؟
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 06:08:00 ب.ظ ]
|